Online konferencia óvodapedagógusok, tanítók számára – Nehezen kezelhető gyerekek a közösségben

Online konferencia óvodapedagógusok, tanítók számára – Nehezen kezelhető gyerekek a közösségben

Immár egy éve, hogy a koronavírus-járvány miatt átszerveződött az életünk. Mivel a személyes találkozások lehetőségei igencsak korlátozódtak, bizony sok minden a világhálóra költözött. A távoktatás, távmunka mellett online nézünk színházi előadásokat, kiállításokat, és így veszünk részt konferenciákon is.

Március 18-án a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) a Health4all! program keretein belül szervezett ily módon szakmaközi teadélutánt óvodapedagógusok, alsós tanítók, tanárok számára igencsak aktuális témában: nehezen kezelhető (megkülönböztetett bánásmódot igénylő) gyerekek az óvodai csoportokban, osztályközösségben. Az online térbe bekapcsolódó résztvevőket Makuk János, a BJMSZ elnöke köszöntötte. Elmondta: azért szervezik ezt a konferenciát (is), mert lehetőségük szerint segíteni szeretnék azon óvónők, pedagógusok munkáját, akik csoportjában, osztályában nehezen kezelhető gyerek van. Az elnök mesélt a Health4all! program keretén belül megvalósuló fejlesztésekről, valamint a jövőbeli tervekről is.

Elmondta, hogy a rendszeres szűrések és fejlesztések mellett szeretnének szakmai délutánokat szervezni a nehezen nevelhető gyermekek megismerésének témakörében, segítséget nyújtva szülőknek, óvodapedagógusoknak és tanítóknak egyaránt.

Ezúttal mintegy negyvenen követték nagy érdeklődéssel online a BJMSZ által felkért szakember előadását, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a spektrumzavarral küzdő gyerekek sajátos bánásmódot igényelnek. Kiemelte: az autizmus nem betegség – tehát nem gyógyítható –, hanem állapot, amit viszont fejleszteni lehet és kell is. A fejlesztőpedagógus beszélt arról is, milyen jellemzői vannak az autizmusnak. Például: autisztikus magány, ami egyfajta szellemi egyedüllét, feltűnően korlátozott tevékenység és érdeklődés, a kommunikáció speciális károsodása, állandósághoz való ragaszkodás, egyszerű, ismétlődő mozgások, szelektív evés, jellegzetes zavart beszéd, vagy éppen monoton hangon beszélés, visszhangszerű utánzás stb. Az autista gyerekek sikeres integrációjához a szakember fontosnak tartja a pedagógustovábbképzést, ahol olyan módszerekre próbálják ráirányítani a figyelmet, amelyekkel segíthetik az autizmussal küzdő gyerekek beilleszkedését a közösségbe, illetve segítséget nyújtanak abban is, hogyan ismerhetik fel az autizmusra utaló jeleket, s hogyan kell az ilyen gyerekekkel foglalkozni, milyen fejlesztő feladatokat alkalmazhatunk sikeresen. Mint megtudtuk, minden autistát lehet fejleszteni, de nem mindenkit azonos mértékben. Mindenesetre a legfontosabb cél, hogy minden sajátos igényű gyermek beilleszkedjen a társadalomba.

Hírdetés

Az előadás után az érdeklődők feltehették kérdéseiket, melyekre az előadó és Hnatik Tünde, a Health4all! program kommunikációs menedzsere válaszolt. Ezekből megtudtuk többek között, hogy az autizmusnak lehetnek genetikai és szociális okai. Az ingerszegény környezet, meg az okoseszközök korai használata is kiválthat autista tüneteket. A Máltai Szeretetszolgálat beregszászi székházában (Rozsoskert u. 93.) rendszeresen tartanak felméréseket, amelyekre a beregszá[email protected] címen lehet jelentkezni. Amikor összeáll egy csoport, akkor szűrési vizsgálatot tartanak, ingyenesen, s akinek szükséges, itt a fejlesztéseket is megszervezik. (A programokról és fejlesztésekről a szeretetszolgálat Facebook-oldalán, valamint a https://health4all.org.ua weboldalon kaphatnak információt az érdeklődők.)

Zárszavában Makuk János elmondta, a későbbiekben rendszeresen szeretnének hasonló szakmaközi teadélutánokat szervezni, melyek során a nehezen nevelhetőség egy-egy specifikus esetét vitatják meg.

Legközelebbi téma a hiperaktivitás lesz.

Kovács Erzsébet


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »