AKO-felmérés: Májusban a Smer nyerte volna a parlamenti választásokat

AKO-felmérés: Májusban a Smer nyerte volna a parlamenti választásokat

Ha májusban tartották volna a parlamenti választást, a Smer-SD győzött volna a szavazatok 21,8 százalékával. A második a Progresívne Slovensko (PS) lenne 20,8 százalékkal, a harmadik pedig a Hlas-SD 17,2 százalékkal – derül ki az AKO ügynökség által a Joj 24 televízió számára készített közvélemény-kutatásból.

A KDH (7,3 százalék), az SaS (6,7 százalék), az SNS (5,2 százalék) és a Republika (5,1 százalék) is átlépné a parlamenti küszöböt.

A Slovensko mozgalom (korábban OĽANO), a Za ľudí és a Kresťanská únia nem jutna be a parlamentbe, a szavazatok 4,7 százalékát szereznék meg, de hárompárti koalícióként legalább hét százalékot kellene szerezniük a bejutáshoz.

Hírdetés

A Szövetség-Aliancia (3,9 százalék), a Demokrati (3,6 százalék) és a Sme rodina (3,1 százalék) sem jutna be a parlamentbe. A többi párt és mozgalom egy százaléknál kevesebb szavazatot kapna.

A felmérés eredménye alapján a Smer-SD 39, a PS 37, a Hlas-SD 31 parlamenti képviselői helyet szerzett volna egy májusi választáson, a KDH-nak 13, az SaS-nek 12 képviselője lenne. Az SNS-nek és a Republikának is kilenc mandátuma lenne.

A közvélemény-kutatást ezer válaszadó bevonásával végezték május 7. és 14. között.

TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »