Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Konferencia és könyvbemutató Sepsikilyénben A Teleki László Alapítvány könyvbemutatóval egybekötött konferenciát rendez ma a sepsikilyéni unitárius templomban. A Rómer Flóris Terv eredményei Háromszéken című konferencia programja: 16.30-tól köszöntő – Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke;

16.40-től „A szív felajánlása” falkép a kilyéni unitárius templomban – Jánó Mihály művészettörténész; 17 órától A sepsikilyéni és kökösi unitárius templom falképeinek restaurálása – Szakács Tamás restaurátor; 17.20-tól Háromszéki festett asztalosmunkák helyreállításáról – Mihály Ferenc restaurátor; 17.40-től Dendrokronológiai kutatások erdélyi műemlék templomokban – Tóth Boglárka régész; 18 órától Eredmények és tervek – a Teleki László Alapítvány erdélyi műemlék-felújításai – Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója. Az előadásokat követően, 18.30-tól bemutatják Tóth Boglárka és Fehér János Sepsiszék templomainak történeti fa- és tetőszerkezetei, valamint Mihály Ferenc és Szász Erzsébet Míves famunkák Erdélyben című köteteit. Köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Nagy Péter, az Exit Kiadó igazgatója. A köteteket méltatja, bemutatja Dió­szegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója, Fehér János művészettörténész, Mihály Ferenc farestaurátor.

Színház UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház a Patrick Hamilton Gázláng című színműve nyomán készült Derengés című pszichothrillert ma és szerdán 19 órától játssza nagytermi stúdió­előadásként. Jegyár: 30 lej. Jegyek válthatók a Vigadó jegypénztárában 10 és 16 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Információk és helyfoglalás a 0730 600 279-es telefonszámon. ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház május 29-én, szerdán 19 órától a TAM-teremben Doru Vatavului: Sakura Sandwich című darabját játssza Irisz Kovács rendezésében.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Május 31-én, pénteken 17 órától szabad előadásban játsszák a Csillagpalota című babaszínházi produkciót. Ajánlott életkor: 1 év felett. Érdeklődni, jegyeket foglalni a 0752 540 593-as telefonszámon lehet Golicza Bernadettnél.

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Május 28–31. között Sepsiszentgyörgyön tartják a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját (EHTET). A mai program: 16.30 órakor a Háromszék Táncstúdió előcsarnokában megnyitják Toró Attila Részletek varázsa… című fotókiállítását; a főtéren 17 órától flashmob a hat erdélyi hivatásos táncegyüttes részvételével; 18.30 órától a Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című előadása a táncstúdióban, rendező-koreográfusok: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté. Szerdán 11 órától a Har­gita Nemzeti Székely Népi Együttes Katica, az örökké síró királykisasszony című előadása a Tamási Áron Színházban, rendező-koreográfus: Diószegi László; 19 órától a színház nagytermében az Udvarhely Néptáncműhely Ritka magyar című, Kallós Zoltán emlékére összeállított előadása, rendező-koreográfus: Tőkés Csaba Zsolt. Részletes program, jegyinformációk, kulisszatitkok az ehtet.hte.ro honlapon. Jegyek a központi jegyirodában kaphatóak.

Zene NÉPDALVETÉLKEDŐ. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ dísztermében ma, illetve május 29-én, szerdán 9 órától tartják a Molnár Józsiás Általános Iskola Háromszéki Népdalbarátok vetélkedőjét. A belépés díjtalan.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től Garfield (románul beszélő), 16.30-tól Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk (magyar animációs film), 18 órától Most vagy soha! (magyar történelmi akciókalandfilm), 18.15-től Szunnyadó vérebek (román feliratos), 20.30-tól A majmok bolygója: A birodalom (magyarul beszélő), 20.30-tól Hogyan szexeljünk (román feliratos).

Könyvbemutató SZŐCS GÉZA Éveink hangja című antológiakötetét ma 17 órakor mutatják be Kézdivásárhelyen a Borudvarban (Pince). Köszöntőt mond az esemény házigazdája, Hegedűs Ferenc, a kiadványt méltatja Tóth László közíró, majd a szerző ismerteti a kötetet. Ugyanakkor levetítik a Szőcs Gézáról készült filmet is. Közreműködik ifj. Szőcs Géza (Budakalász), az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze.

Gombaismereti kiselőadások Ma 18.30 órától Farkas János és Zsigmond Győző tart vetített képes előadást Július gombái Sepsiszentgyörgyön és vidékén címmel a Székely Nemzeti Múzeumban a Gombaismereti kiselőadások sorozat keretében. Ezután képes összefoglaló következik a 25 éves László Kálmán Gombász­egyesület eddigi rendezvényeiről, s végül egy kis meglepetés is lesz.

Hitvilág IDŐSTÁMOGATÓ CSOPORT. Folytatja Kézdivásárhelyen időseknek szóló támogató csoportja foglalkozásait a Gyulafehérvári Caritas, melynek fő célja az egészséges és aktív életmód előmozdítása. A következő találkozót ma 14.30 órától tartják a Caritas székhelyén (41-es udvartér 8. szám). A Móka és kacagás címmel meghirdetett eseményen játékos, interaktív foglalkozásra hívják az érdeklődőket. A részvétel díjtalan. További információkért hívják a 0751 968 152-es telefonszámot (Bódi Rozália szociálpedagógus). TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében. ÉLET A LÉLEKBEN. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián ma 18.45-től 21 óráig, a Krisztus Király-plébánián szerdán 19–21 óráig tartják az Élet a Lélekben plébániai imacsoportok találkozóját, melyet élőben közvetítenek az eletalelekben.ro honlap Élő adás menüpontján, ugyanott a hangfelvétel vissza is hallgatható. ÚRNAPI SZENMTISE ÉS KÖRMENET. Sepsiszentgyörgy katolikus plébániái közös úrnapi szentmisére és körmenetre várják a híveket május 30-án, csütörtökön 18.30 órától Sepsiszentgyörgy főterére.

Röviden SZORGOS KEZEK. A sepsi­szentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör. TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma és szerdán Zágonban. Honlap: tega.ro/hu. VÍZELZÁRÁS. Javítás miatt ma 8–18 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Márton Áron (volt Munkás) utcában és a Gyár utcában; május 29-én, szerdán 8–18 óráig a következő utcákban és intézményekben: Stadion utca 14-es tömbház, B, C lépcsőház; 16-os, 18-as és 20-as tömbház (ANL), 15-ös tömbház C, D lépcsőház, 16-os tömbház A, B, C, D, E és F lépcsőház, 17-es tömbház A, B és C lépcsőház, a 2., 2/A, 4., 6., 8., 10., 12., 14., 16., 28., 30., 32. és 34. számnál; a Virág és Vasile Goldiș utca közti szakaszon; Fáklya sétány 12-es tömbház, A, B és C lépcsőház, 13-as tömbház A, B, C lépcsőház, 15-ös tömbház A, B lépcsőház és a magánházakban; Domb utca 14-es tömbház, A, B, C lépcsőház és a magánházaknál • a Babeș–Bolyai Tudományegyetem épületében; a Váradi József Általános Iskola új épületében; a Zöld Gazda Kft.-nél; a Gulliver Napközi Otthonban; a Vigadó épületében; a DHD Dental fogászati rendelőben.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. a szolgálatos patika. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Barcasági Gyermekfesztivál Május 26–31. között zajlik a VII. Barcasági Gyermekfesztivál. A programban szerepelnek koncertek, bábszínház, kézműves-foglalkozások, rendhagyó irodalomóra, beszélgetés a gyermeki agresszióról – pedagógusoknak, szülőknek, mesefoglalkozások, kutyaterápiás foglalkozások, gyógynövényes ismerkedés, baba-mama foglalkozás. A programok belépőjegyesek. Belépőjegyeket szervezetten a pedagógusoknál lehet váltani, aki egyénileg érkezik, a helyszínen is vehet jegyet a koncertre a kezdés előtt. Érkezési szándékot minden esetben előre kell jelezni a 0754 034 450-es telefonon vagy az [email protected] e-mail-címen.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »