Német külügyminiszter: az uniós bővítés az ukrajnai háború miatt is fontos

Német külügyminiszter: az uniós bővítés az ukrajnai háború miatt is fontos

Német külügyminiszter: az uniós bővítés az ukrajnai háború miatt is fontos Mészáros Richárd2024. 03. 04., h – 19:25

Az Európai Unió bővítése különösen fontossá vált az Ukrajna elleni agresszió miatt, Montenegró pedig jó úton halad a csatlakozás felé – hangsúlyozta Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Podgoricában.

Véleménye szerint a montenegrói kormány egyértelműen megmutatta elkötelezettségét a teljes jogú uniós tagsághoz vezető reformok megvalósítása iránt. „A kormány kitűnő munkát végez az igazságügy területén tapasztalható nyitott kérdések megválaszolásában” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a 23-as és a 24-es csatlakozási fejezetekben található ideiglenes feltételeket a nyár elejéig kell teljesíteni. Kiemelte ugyanakkor, hogy Németország kész mindenben segíteni Montenegrót.

Hírdetés

Annalena Baerbock szerint az unió bővítése nem magától értetődő folyamat, de az egész EU erősödését szolgálja. Közölte, az EU-s és a NATO-tagság „életbiztosítás” ezekben a nehéz időkben, és Németország számára fontos, hogy Montenegró mindkét „életbiztosítással” rendelkezzen.

A hétfői találkozó megerősítette, hogy az Európai Uniót érdekli a Nyugat-Balkán, az integrációnak pedig nincs alternatívája a térség stabilitását illetően – hangsúlyozta a találkozót követően Filip Ivanovic montenegrói külügyminiszter. Szerinte a bővítési folyamat reális és megvalósítható, és a teljes jogú uniós tagság Montenegró legfőbb célja, aminek érdekében maximális kapacitással dolgozik is. Rámutatott, hogy a közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának 80 százaléka Európa-párti, így Montenegró mindenképpen ezen az úton marad.

Montenegró 2010-ben kapta meg az uniós tagjelölt státust, a csatlakozási tárgyalások pedig 2012-ben kezdődtek meg. A 35 csatlakozási fejezetből 33-at nyitottak meg eddig. Az ország 2017 óta tagja a NATO-nak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »