Nem történt mérgezés

Nem történt mérgezés

Vádemelés nélkül lezárta a vizsgálatot a szervezett bűnözés elleni ügyészség Doina Pană volt erdőügyi miniszter ügyében. A Szociáldemokrata Párt egyik volt alelnöke 2019-ben azt állította, hogy megmérgezték higannyal, a vádhatóság szerint azonban ez nem bizonyítható.

Doina Pană 2019 májusában azt állította, hogy higanymérgezése hátterében a maffia állhat, amelynek az érdekeit sértette az illegális fakitermelés visszaszorításával. A volt erdőügyi miniszter elmondta: 2017 őszén kezdte rosszul érezni magát. Az orvosok előbb szívproblémákat fedeztek fel nála, kezelésben részesült, de továbbra is rossz volt a közérzete. Ekkor toxikológiai vizsgálatra küldték, és 2018 januárjában kiderült, hogy higanymérgezést kapott. 2019-ben egészségügyi problémákra hivatkozva lemondott. Akkor kijelentette: azért csak a lemondása után tett feljelentést a rendőrségen, mert nem akart ártani Románia megítélésének.

Hírdetés

A vádhatóság szerint a volt tárcavezető szervezetében alacsony koncentrációjú higanyt találtak, ami nem veszélyeztette az életét, és vagy az étrendje, vagy különböző gyógyszeres kezelések miatt került a szervezetébe. A vádhatóság szerint nincs bizonyíték arra, hogy szervezett bűnözői csoport meg akarta volna ölni. A minisztert többször is kihallgatták az ügyben.

Az illegális fakitermelés Romániában évek óta a közélet egyik nagy visszhangot kiváltó témája. A hatóságok szerint az elmúlt években sikerült visszaszorítani a jelenséget, a környezetvédelmi civil szervezetek azonban ezt kétségbe vonják.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »