Már számolják az érvénytelen szavazatokat Budapesten – így állnak most

Már számolják az érvénytelen szavazatokat Budapesten – így állnak most

Elkezdődött a Nemzeti Választási Irodában a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása.

A vasárnapi önkormányzati választáson a jelenlegi főpolgármester mindössze 324 szavazattal előzte meg kihívóját, Vitézy Dávidot, akinek az után nőttek a győzelmi esélyei, hogy két nappal korábban Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok jelöltje visszalépett, és támogatóinak azt javasolta, hogy szavazzanak az egyébként civilként, az LMP támogatásával induló Vitézy Dávidra.

Miután nagyon szoros lett a választás kimenetele, Vitézy Dávid a több mint 24 ezer érvénytelen voks újraszámolását kérte – elsősorban azért, mert olyan szavazólapokat is érvénytelennek minősítettek, amelyen a választók a visszalépett Szentkirályi Alexandra mellett egy másik induló neve mellé is ikszet tettek –, és ennek a beadványnak a Nemzeti Választási Bizottság helyt is adott.

Az érvénytelen szavazólapokat a Nemzeti Választási Irodába szállították – ennek a módját csütörtökön támadta Karácsony Gergely, a főpolgármester szerint nem garantálták, hogy a manipuláció kizárható legyen, emiatt a teljes választás megismétlését kezdeményezte –, és a voksokat kerületenként elkezdték áttekinteni.

Nagy Attila, az NVI elnöke elmondta: az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Jelezte: utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál.

A testület elnöke közölte: az urnabontások, érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént, az NVI-be érkezett érvénytelen szavazólapokat lezárt helyen őrzik. Kiemelte: sajtóhírekkel ellentétben csütörtökön sehol nem számolták újra a szavazatokat.

Hírdetés

Az ellenőrzésről Nagy Attila azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte: fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni. Megvizsgálják azt is, ha több X van a szavazólapon, azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel.

A Telex értesülései szerint az I. kerületben nem találtak olyan eredetileg érvénytelen szavazatot, ami végül érvényes lett.

A számlálás kezdete után fél órával már összegyűlt négy olyan szavazat, ami mégis érvényesnek bizonyult. A II. és III. kerület szavazóköreiben leadott érvénytelen szavazatok között négy érvényeset találtak, de Vitézy Dávid korábbi nyilatkozata szerint a IV. és VII. kerületben volt feltűnően magas az érvénytelen szavazatok száma.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke arról beszélt, várhatóan a testület délutáni ülésén már döntést tudnak hozni az érvénytelen szavazatok ügyében.

Cikkünk frissül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »