Egy arany és ezüstök – magyar éremeső a kajak-kenu Eb-n

Egy arany és ezüstök – magyar éremeső a kajak-kenu Eb-n

Varga Ádám megvédte címét kajak egyes 500 méteren és a magyar versenyzők további három ezüstérmet is gyűjtöttek a pénteki döntős program első felében a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

Ezen a versenynapon kizárólag olyan számokban rendeztek, rendeznek döntőt, amelyek nem szerepelnek az olimpiai programban.

Az első finálé máris magyar éremeséllyel kecsegtetett, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás ugyanis tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett K-2 1000 méteren és csütörtöki előfutam-győzelme után most is az esélyesek közé tartozott. A legjobban a magyarok mellől induló norvégok kezdtek, de aztán az Atomerőmű SE és a Vasas kajakosa felzárkózott és az 500 méteres ellenőrzőpontnál már ők haladtak át elsőként. A táv második felében Vajdáék növelték előnyüket, a hajrára azonban felzárkóztak melléjük az olaszok, Samuele Burgo és Andrea Schera, akik nagyszerűen finiseltek, és végül övék lett az aranyérem. A magyarok a 2023-as vb-ezüst után az Eb-n is másodikak lettek.

A kenusok hasonló távú versenyében Kollár Kristóf és Fejes Dániel erősen kezdett és fél kilométernél az olaszok és a németek mögött a harmadik helyen lapátolt. A hajrához is ebben a pozícióban érkeztek, de az utolsó kétszázon megérkeztek melléjük a moldávok, akik jobban bírták a végét, az elfáradó magyarok pedig végül lemaradtak a dobogóról, ötödikként zártak.

Hírdetés

A következő fináléban, női K-1 1000 méteren az UTE 21 éves Európa-bajnok kajakosa, Rendessy Eszter kezdetben a semleges színekben versenyző orosz Julija Babasinszkajával és a lengyel Justyna Iskrzyckával harcolt a dobogós helyezésekért. Hármasuk hamar kivált a mezőnyből, Iskrzycka azonban később ellépett, s nem volt kérdéses, hogy ő nyeri a versenyt. Mögötte Rendessy és az időközben felzárkózó cseh és svéd kajakos csatázott az ezüstért, s ebből a csatából végül a közönség által űzött-hajtott magyar versenyző került ki győztesen, megduplázva a hazai második helyek számát a gyorsasági versenyekben.

Bragato Giada, a Tiszaújváros 24 éves kenusa az elmúlt években leginkább párosban versenyzett, Európa-bajnoki címet és vb-bronzot is szerzett, de ezúttal 500 egyesben szállt vízre, s ebben a számban is éremszerzésre törekedett. Hatalmas lendülettel indult neki a távnak, amit végig bírt is, igaz, a semlegesként versenyző, fehérorosz Aljona Nazdrova még nála is gyorsabb volt. A befutó szorosan alakult, de Bragato visszaverte a spanyol Maria Corbera támadását és újabb ezüstöt szerzett a házigazdáknak.

Férfi K-1 500 méteren Varga Ádám címvédőként szállt vízre, s ennek megfelelően is versenyzett. Bár a norvég Gunnar Eide kilőtt a rajtból, Varga hamar reagált és száz méter után átvette a vezetést, s innentől gyakorlatilag már csak a hátát nézhette a mezőny. A KSI 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosa a célig folyamatosan növelte az előnyét és végül mintegy hajóhossznyi előnnyel diadalmaskodott.

(Címlapképünk illusztráció: Varga Ádám a férfi kajak egyesek 1000 méteres előfutamában az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 23-án.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »