„Az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást” – Új kápolnát áldottak meg a pécsi Honvéd Kórházban

„Az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást” – Új kápolnát áldottak meg a pécsi Honvéd Kórházban

A pécsi Honvéd Kórházban a korábbi kápolnának átszervezés miatt idén májusban költöznie kellett. A kórház és a Pécsi Egyházmegyei Hivatal munkatársainak összefogása alig egy hónap alatt lehetővé tette az új kápolna kialakítását – adta hírül a Pécsi Egyházmegye június 13-án.

A Lellisi Szent Kamillról elnevezett kápolnát Máger Róbert püspöki irodaigazgató, a pécsi székesegyház plébánosa áldotta meg, szentmise keretében. Koncelebrált Kövesi Ferenc, a pécsi Szent II. János Pál-templom plébánosa, a kórház lelkipásztori szolgálatával megbízott pap és Mecséri István nyugalmazott lelkipásztor, kisegítő lelkész.

Az ünnepi alkalmon jelen voltak a kórház és a Pécsi Egyházmegyei Hivatal munkatársai, valamint az egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészségének önkéntes beteglátogatói.

Az újonnan kialakított szakrális térben Máger Róbert vizet szentelt, majd a szentelménnyel megáldotta a kápolnát, meghintve annak oltárát és falait.

A kápolna a megnyugvás helyszíne, ahol Istennel találkozunk – mondta prédikációjában a székesegyházi plébános. – Egy kórházi kápolna pedig különösképpen azt hirdeti, hogy Isten minden élethelyzetünkben jelen van, nem hagy magunkra a szenvedésben, betegségben, megpróbáltatásokban, amelyekkel mindnyájan szembesülünk.

Az ember minden korban és kultúrában próbál választ találni azon kérdésekre, miért van betegség, mit jelent a halál, miért nehéz az elmúlás kérdésével szembesülni. A hívő ember számára maga Isten adja meg a választ – emelte ki Máger Róbert.

Az üdvtörténetben Isten szeretetre teremtett és bizalmi kapcsolatra hívott minket. Minden rossz, ami a világban létezik, e bizalmi kapcsolat sérülését mutatja, ami miatt bizalmatlanok vagyunk Isten iránt, egymás felé szeretetlenek, s nem úgy viszonyulunk a teremtett világhoz, ahogy kellene. 

Emberi létünkben hordozzuk ezt a sérülést, és érezzük, hogy mi magunk nem tudjuk begyógyítani, de Isten igen; ezért jött közénk. Jézus felvette a mi emberi természetünket, emberi gyengeségünket. „A mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmaink nehezedtek rá, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást.”

Jézus csodatételeinek nagy része csodálatos gyógyításról szól, amelyekben Jézus meglátja a beteg embert, a szenvedőt és meggyógyítja. Teszi mindezt azért, mert az emberekkel együttérző és a szenvedést vállaló Üdvözítő, aki magára veszi szenvedésünket, vállalja az emberi lét minden gyötrelmét, a kínszenvedést és a kereszthalált; értelmet ad a halálnak, a szenvedésnek, az emberi életnek.

Hírdetés

Az ember, amikor megtapasztalja saját határait és gyengeségét a betegségben, sok mindenre ráébred: hogy nem a saját ügyessége gyógyítja meg, és bár mindent megtesznek az orvosok, ápolók, a gyógyulás a betegben megy végbe – hangsúlyozta a székesegyház plébánosa.

Ez az abszolút jövő, amelyre Isten meghívott bennünket. Amikor betegek és gyengék vagyunk, és úgy érezzük, a földi biztonság, erő és fiatalság kicsúszik a kezünkből, ezt az abszolút jövőt fogadhatjuk be szívünkbe.

A betegekkel foglalkozóknak ezt az üzenetet kell saját személyükben hordozniuk és továbbadniuk a szenvedőknek, akik ezáltal megtapasztalják Isten szeretetét, aki betegségben és gyengeségben sem hagy magunkra minket. Ehhez erőt a Szent Kamill-kápolnába betérő orvosok, munkatársak a kápolna névadó szentjének életéből meríthetnek, aki a betegek iránti rendíthetetlen elkötelezettségről tett tanúságot. Bár számos akadályt gördítettek hivatásának gyakorlása elé, semmi sem tántorította el, hogy életét a betegek szolgálatára szentelje. Olyan munkatársakat keresett maga mellé, akik a betegekben meglátták a szenvedő Krisztust.

Mi magunk is így lehetünk az igazi erőnek, Istennek a szolgái, amikor megtapasztaljuk a ránk bízott betegek gyengeségét, szenvedését, és valami sokkal nagyobb erőnek, a szeretet erejének tudunk megnyílni – mondta Máger Róbert.

Hozzátette: Szent Kamill maga is sok betegséggel küzdött. Türelmesen hordozva azokat önmagát Istennek ajánlotta. Isten megtanít bennünket is a szenvedés türelmes hordozására, amiben óriási érték van, hiszen az ember személyisége fejlődhet általa. Megtanít a szenvedés, a betegség igazi értelmére.

Azt a szeretetet, amelyet továbbadunk a betegekkel való foglalkozásban, visszakapjuk, hiszen Krisztus tekint ránk a betegek arcáról, szeméből és minden embertársunk arcáról – emelte ki a püspöki irodaigazgató.

A szentmise végén Kövesi Ferenc kórházlelkész köszönetet mondott a kápolna kialakításában szolgálatot vállaló kórházi dolgozóknak, az egyházmegyei hivatal munkatársainak és a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség beteglátogató önkénteseinek.

Külön köszönetét fejezte ki az oltárterítő felajánlójának, valamint a Szent Kamillt ábrázoló festmény alkotójának, akik személyesen vettek részt a liturgián.

A kápolna Pécsett, a Honvéd Kórházban, a bőrgyógyászati klinika épületében található; megközelíthető az Akác utca felől.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »