Közölte Putyin, milyen feltételek mellett rendelné el az azonnali tűzszünetet

Közölte Putyin, milyen feltételek mellett rendelné el az azonnali tűzszünetet

Közölte Putyin, milyen feltételek mellett rendelné el az azonnali tűzszünetet Mészáros Richárd2024. 06. 14., p – 16:42

Oroszország területi követeléseinek elfogadásához kötné a fegyverszünetet, valamint ahhoz, hogy Ukrajna mondjon le a NATO-csatlakozásról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy azonnal elrendeli a tűzszünetet Ukrajnában, ha az ukránok elkezdik a csapataik kivonását a Moszkva által 2022-ben bekebelezett négy megyéről, és lemondanak a NATO-hoz való csatlakozásról – számolt be az AP nyomán a HVG. Oroszország egyik, formálisan magához csatolt megyének sem uralja a teljes területét.

„Azonnal megtesszük” – mondta Putyin a fegyverszünetről követeléseik teljesülése esetén az orosz külügyminisztériumban tartott beszédében.

Hírdetés

Az oroszok feltételei minden bizonnyal elfogadhatatlanok Ukrajna számára, mivel ők azt szeretnék elérni, hogy Oroszország vonuljon ki a megszállt területekről, valamint a katonai szövetséghez való csatlakozásról sem mondanának le szívesen.

Putyin arról is beszélt, hogy javaslatát a háború „végleges megoldásának” szánja, nem csak a jelenlegi állapotok befagyasztását szeretné elérni. A békekötéshez már szélesebb körű feltételekről beszélt, többek között garanciákat szeretne Ukrajna atommentességére, katonai képességeinek korlátozására és az országban élő orosz nyelvű kisebbség érdekeinek védelmére, a nyugati országoknak pedig meg kellene szüntetnie az Oroszország elleni szankciókat.

„Azt sürgetjük, hogy lapozzunk tovább a történelemnek erről a tragikus lapjáról, és kezdjük meg lépésről lépésre helyreállítani az egységet Oroszország, Ukrajna, és egész Európa között” – mondta Putyin a javaslatáról. Szerinte ha Kijev és nyugati szövetségesei elutasítják a javaslatát, akkor őket terheli a „politikai és morális felelősség” a vérontás folytatásáért.

(HVG)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »