Čaputová: Szeretett Szlovákiám, megtiszteltetés volt téged szolgálni

Čaputová: Szeretett Szlovákiám, megtiszteltetés volt téged szolgálni

Zuzana Čaputová leköszönő államfő további békés időket, bölcs vezetést és több emberséget kíván Szlovákiának. Emellett magabiztosabb, büszkébb emberek, akikből nem hiányzik az alázat. Egyúttal kijelentette, megtiszteltetés volt öt évig szolgálnia Szlovákiát. Ezt a pozsonyi elnöki palota kertjében tartott búcsúrendezvényen jelentette ki, ahol államfőként ma mondta el utolsó nyilvános beszédét.

„Szeretett Szlovákiám! Öt kihívásokkal teli évet éltünk át együtt. Közelről láttam a fájdalmaidat, de az itt élő csodálatos emberekben rejlő örömöt és potenciált is. Láthattam szépségeidet, és megmutathattam más államférfiaknak, politikusoknak. Megosztott vagy, sebesült, de a nehéz pillanatokban mindig képes vagy az emberségességben egyesülni”

– jelentette ki a leköszönő államfő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovákokra nagy feladat vár, mégpedig az egymás közötti bizalom és megértés erősítése. Arra kérte az embereket, hogy soha ne adják fel azt az alapvető humanista feladatot, hogy a másikat mindenekelőtt testvérnek kell tekinteni.

„Annyira sebezhetőek vagyunk, tegyük jobbá egymás számára az örökkévalóság pillanatát, ami itt együtt kell eltöltenünk” – szögezte le az elnök.

Szerinte a szolidaritás, a tolerancia, az igazságosság és az önmagunkért, a közösségért és Szlovákiáért való felelősség kell, hogy maradjon az élet természetes és szükséges kötőanyaga.

Hírdetés

Čaputová elmondása szerint minden ember békére és biztonságra vágyik.

„De az egyetlen hely, ahol a béke és a biztonság kezdődik, az elménkben és a szívünkben van. Ott kell kezdenünk. Önmagunktól. Szavainkkal és tetteinkkel. A jóság terének kiterjesztésével. A monológot beszélgetéssel helyettesíteni. Az előítéleteket felcserélni meghallgatásra, odafigyelésre és megértésre”

– mutatott rá.

Elmondása szerint öt év után azzal a tapasztalattal és tudattal távozik, hogy a Szlovákiában rejlő lehetőségek nagyobbak, mint ahogy azt az emberek ma érzékelik. Ugyanakkor továbbra is hisz Szlovákiában, és meg van győződve arról, hogy Szlovákia tud hinni önmagában.

Čaputová hivatalában az alkotmányosság védelmét is fontosnak tartotta. Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság az előterjesztések többségében határozatával megerősítette az elnök érveinek relevanciáját. Mindezt jelentős hozzájárulásnak tartja a jogállamiság színvonalának kialakításához.

A búcsúünnepségen az önkormányzatok, a civil szféra, a jótékonyság, az oktatás, a kultúra és a kisebbségek képviselői vettek részt. A jelenlévők között voltak a legmagasabb állami kitüntetések birtokosai, sikeres tudósok, sportolók, művészek, tanárok.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »