Nem kell majd nélkülöznie nyugdíjasként Áder Jánosnak

Nem kell majd nélkülöznie nyugdíjasként Áder Jánosnak

Juttatásai nem sokkal maradnak el majd az idén szeptemberben visszavonul vonuló német kancellár, Angela Merkel nyugdíjától.

A német média napokban jelentette be, Angela Merkel kancellár nyugdíja 15 ezer euró (5,2 millió forint ) körüli összeg lesz. A Blikk ennek apropóján utánajárt, hogy mire számíthat nyugdíjas éveiben a magyar köztársasági elnök, akinek egyébként májusban jár a mandátuma.

A lap megjegyzi, hogy Áder János lesz az első magyar köztársasági elnök, aki

a nyugdíjkorhatár alatt, már 63 évesen nyugdíjba mehet amellett, hogy megkapja a teljes körű államfői fizetést.

Emlékeztetnek, hogy egy 2019-es törvény alkalmával majdnem duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait, és a hivatalból való távozása után pedig valamennyi köztársasági elnököt, így Áder Jánost is ez az összeg illeti meg élete végégig. Korábban majdnem egy évtizeden át havi bruttó 1,5 millió forint körül alakult ez az összeg, de már két éve a házelnököt megillető tiszteletdíj összegének az 1,1-szerese, ami idén hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forintot jelent havonta.

Hírdetés

Ez az összeg jövőre nagyjából 4 millió forintra emelkedhet havonta.

A Blikk hozzáteszi: Áder János abban is az első lesz a magyar államfő közül, hogy korábban négy évig a Fidesz Európa Parlamenti képviselője volt, ami után külön nyugdíj jár. A négy év képviseleti szolgálat után a 8900 eurós (3,2 millió Ft) EP-képviselői fizetésének 14 százaléka, vagyis, hozzávetőlegesen 430 ezer forint jár havonta. Az EP rendelkezései szerint pont 63 éves kortól fizethető a korábbi képviselőknek a nyugdíj.

Vagyis így

összességében bruttó 4,4 millió jár az államfőnek, ami tényleg nem sokkal, alig 20 százalékkal marad el Angela Merkel nyugdíjától,

amelyről az Index írt korábban.

Az előírások szerint a leköszönő államfőnek egy rezidenciát is kell biztosítani, elődje Schmitt Pál azonban lemondott erről a lehetőségről.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »