Geert Wilders bejelentette: megállapodás született a koalíciós kormányzásról

Közel hat hónappal a holland parlamenti választás után a győztes Szabadságpárt (PVV) megállapodott egy koalíciós kormány létrehozásáról három másik jobbközép párttal – jelentette be Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders szerdán.

A The Dutch News című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint Wilders elmondta, hogy a november óta tartó kormányalakítási tárgyaláson részt vett négy párt, a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) koalíciós kormányt alakít.

"Megállapodás született!" – közölte a pártvezető, majd elmondta: noha megvitatták, hogy ki legyen az új kormány miniszterelnöke, a négy koalíciós partner még nem jutott végleges megállapodásra az új vezető személyéről.

A hírportál a kormányalapítási tárgyalásokat vezető politikusokat, Elbert Dijkgraafot és Richard van Zwolt idézve közölte, a négy párt vezetője nem sokkal a szerda késő délutáni bejelentés után megkezdte a koalíciós megállapodás tartalmának megvitatását a parlamenti frakciókkal. A megbeszélések várhatóan éjszakába nyúlóan folytatódnak, de a koalíciós megállapodás részletei hamarosan napvilágot láthatnak.

Tájékoztattak arról is, hogy a szerdai megállapodást követően még legalább hat hétbe telik, mire kormány esküt tehet.

Hírdetés

A hírportál emlékeztetett, a tárgyalások január közepétől akadoztak, miután a VVD bejelentette, hogy törvényt kívánnak elfogadni, amely előírná a menedékkérők igazságos elosztását Hollandiában, és megnehezítené a bevándorlást. A beszámoló szerint noha az új kormány stratégiája – bár részletek továbbra sem ismertek – határozott intézkedéseket tartalmaz a menekültügyet és a bevándorlást illetően, adócsökkentést irányoz elő, valamint a szegényebb családok pénzügyi biztonságának növelését célozza.

És persze az Izrael-imádat sem lankadhat, elvégre ez ma a nyugatos (és fideszes) "jobboldaliság":

Eden Golan ❤️ Israël

🇮🇱 🇮🇱 🇮🇱 #Israel12Points #Eurovision #EdenGolan #Israel #Eurovision2024 pic.twitter.com/0nLKabrzqz

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) May 11, 2024

A holland kormányt jelenleg ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »