Biztonságpolitikai tanácsadó: A szlovák kormányfő védelmében több hiányosság is szembetűnő volt

Biztonságpolitikai tanácsadó: A szlovák kormányfő védelmében több hiányosság is szembetűnő volt

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet számos biztonsági kérdést felvet. Az elkövetés utóhatásáról, a magyarországi kiemelten védett személyekre vonatkozó biztonsági protokoll esetleges változásáról Horváth Józsefet, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdezte a hirado.hu.

„A közzétett videók alapján azt lehet látni, hogy a szlovák miniszterelnök biztonsági embereit sokkolták a történtek” – fogalmazott Horváth József a hirado.hu kérdésére válaszolva.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a médiában megjelent helyszíni videók tanúsága szerint Robert Fico védelmében több hiányosság is szembetűnt.

Mint mondta, a meglőtt miniszterelnököt egy személyautó hátsó ülésére tették, a jelek szerint pedig nem volt egy olyan személy a csapatban, aki felcserként elvégezhette volna a szükséges életmentő beavatkozásokat. Ezenfelül pedig szükség lett volna egy olyan autóra, ami akár mentőautóként is funkcionál, hogy fekvőhelyzetben szállíthassák el a sérült személyt.

Hírdetés

„Ezt mindenképpen érdemes lesz kielemezni” – fogalmazott, majd kiemelte: más országok biztonsági szolgálatai is kockánként fogják elemezni a történteket, hogy a saját munkájuk miatt is okuljanak belőle.

Azon kérdésre, hogy a Szlovákiában történtek hatással lehetnek-e a magyarországi biztonsági protokollokra, Horváth József hangsúlyozta: alapvető fontosságú, hogy a hazai biztonsági szervek is minél hamarabb pontos információkhoz jussanak.

„Tisztázni kell, hogy lehet-e nemzetközi vonatkozása a merényletnek, vagy magányos elkövetőről van szó, esetleg szervezettség van a háttérben” – mutatott rá, majd hozzátette: ezen körülmények tisztázása esetén dől el, hogy szükséges-e emelni a magyarországi védett vezetők védettségi szintjén. Mindaddig nem indokolt a pánikreakció – húzta alá.

A magyar védett vezetők biztosítása kapcsán Horváth József arra is emlékeztetett, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) hosszú évek óta professzionális eszközökkel és képzettséggel látja el a vezetők biztonságát.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »