Egy 71 éves lévai író lőhette meg Robert Fico miniszterelnököt

Egy 71 éves lévai író lőhette meg Robert Fico miniszterelnököt

Egy 71 éves lévai író lőhette meg Robert Fico miniszterelnököt Balaskó Réka2024. 05. 15., sze – 16:47

A DenníkN napilap közölte, hogy az elkövetőt már őrizetbe vették, és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vette át az ügyet. 

Kapcsolódó cikkünk

A kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico (Smer) miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba. Ficót legalább egy találat érte a hasán, állapota a legutóbbi hírek szerint súlyos. Cikkünket frissítjük!

16:52 – Az Aktuality úgy tudja, a lövést leadó férfi legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. A Markíza Juraj C.-ként utal a 71 éves lévai támadóra.

16:50 – „A Robert Fico szlovák kormányfő elleni brutális támadás abszolút elfogadhatatlan. Sok erőt és gyors felépülést kívánok neki” – mondta Věra Jourová uniós biztos. 

16:48 – Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter köszönetet mondott a támogató megnyilvánulásokért. Tárcája tájékoztatta az esetről az Európai unió képviselőit. „Határozottan elítélem ezt a rosszindulatú cselekedetet, amelyet a kormányfő ellen követtek el a demokrácia elleni támadásként” – közölte Blanár.

16:47 – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő is sokkolónak nevezte a támadás hírét, Ficónak mielőbbi felépülést kívántak.

16:43 – „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk mielőbbi felépüléséért” – írta Orbán Viktor magyar kormányfő a hivatalos Facebook oldalán.

16:39 – „Félelmetesnek” nevezte a Robert Fico elleni támadást Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. „Határozottan elítéljük ezt az erőszakcselekményt a szomszédos partnerországunk kormányfője ellen. Minden erőfeszítést meg kellene tenni annak érdekében, hogy biztosítva legyen, hogy az erőszak semmilyen formában vagy szférában sem válik normává egy országban”. 

16:38 – A Hlas felszólította a pártokat, a közéleti személyiségeket, a harmadik szektort és a médiát, hogy közösen, határozottan ítéljék el a Robert Fico elleni támadást, és „ne támogassák cselekedeteikkel a gyűlöletkeltést Szlovákiában”.  Peter Pellegrini idő előtt befejezi külföldi tartózkodását.

16:36 – Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök „teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte az erőszakot, egyúttal gyors felépülést kívánt Robert Ficónak. A merénylet nyomán kialakult helyzetet a cseh rendőrség is figyelemmel kíséri. „Kiértékeljük ez esetleges kockázatokat, s ezzel minden intézkedést megteszünk a védett személyeink és objektumaink érdekében” – közölték. 

16:28 – Eduard Chmelár, a miniszterelnök tanácsadója szerint a merénylet Szlovákia modernkori történelmének legrosszabb helyzetét eredményezte, s hogy ez a felkorbácsolt légkör és a társadalom polarizációjának „természetes következménye”. „Nem végződhetett ez máshogy. Nem szabadna most egymást gyanúsítgatnunk, hanem arra összpontosítanunk, hogy megnyugodjon a társadalom” – mondta, majd hozzáfűzte: fontos, hogy ne folytatódjon a káosz. Pozitívan értékelte, hogy az ellenzék lemondta a mára tervezett tüntetést. 

16:27 – Petr Pavel cseh elnök szerint a Fico elleni támadásnak figyelmeztető jelnek kell lennie arra, hogy hová vezethet a társadalomban elmélyülő agresszió. „A Robert Fico elleni támadás egyértelműen elítélendő, bármilyen indítékkal is történt”.

16:25 – Délután öt órakor sajtótájékoztatót tart a belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán. 

16:24 – Rishi Sunak brit miniszterelnök is kifejezte döbbenetét a „szörnyű hírek” hallatán.

16:23 – A Magyar Szövetség is elítélte a miniszterelnök elleni támadást, mielőbbi felépülést kívánt. „A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficónak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írták a nyilatkozatban.

16:22 – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni támadás hírét. „Semmi és semmi nem igazolhatja az erőszakot vagy a hasonló támadásokat. A miniszterelnökre és családjára gondolok” – írta.

16:21 – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást”. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közös javunkat”. Hozzátette, ezekben a pillanatokban Ficóra és családjára gondol.

16:19 – Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete elítélte a támadást. „Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban” – írják, hozzátéve, hogy „ez a szörnyű tett nemcsak egy személy, hanem a demokratikus értékeink és elveink elleni támadást is jelent”.

16:17 – Több külföldi médium is beszámolt a Robert Fico (Smer) elleni merényletről. 

16:15 – A miniszterelnök ellen elkövetett támadás fenyegetést jelent mindarra, ami eddig a szlovák demokráciát ékesítette – reagált Peter Pellegrini megválasztott államfő. „Elborzaszt, hogy mire vezethet egy másik politikai vélemény iránti gyűlölet. Nem kell mindenben egyetérteni, de sokféleképpen lehet demokratikusan és törvényesen kifejezni az egyet nem értésünket” – írta. A merényletet a szlovák demokráciát fenyegető példátlan támadásnak nevezte. 

16:12 – Romana Tabák (SNS) szerint a miniszterelnök elleni támadás az ellenzéki tüntetéseknek is köszönhető, ahol szították az indulatokat a kormány ellen. Michal Šimečkától, a Progresszív Szlovákia elnökétől azt kérdezte, „elégedett-e már”.

Hírdetés

16:10 – Zuzana Čaputová államfő 16:45-kor nyilatkozik a miniszterelnök elleni támadásról.

16:09Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A Markíza arról ír, a kormányfőt a helikopterről hordágyon vitték a sürgősségi osztályra. Ficót egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt, mennyire súlyosak a sérülései.

16:06 – Ez az ellenzék gyűlölködő politikájának eredménye – reagálta Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter. Megdöbbentőnek tartja a történteket. „Sok erőt és főleg jó egészséget kívánok a miniszterelnöknek”.

16:03 – A kormányhivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott rövid közleményében arról ír, Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani. „A következő órák döntőek” – tették hozzá.

16:00 – Andrej Danko (SNS) kijelentette, az SNS politikai háborút indít. Változásokat bocsátott előre a médiához és a volt kormánytagokhoz való hozzáállásban. Az ellenzéket felszólította, tartsák tiszteletben a választás eredményét.

15:54 Robert Fico (Smer) kormányfő túl van az életveszélyen – erősítette meg több forrás is a Denník N-nek. Hasi, kéz- és lábsérülést szenvedett. Jelenleg a besztercebányai kórházban kezelik. A Pluska szerint Ficót megműtik.

15:52 – Maroš Žilinka főügyész a Robert Fico ellen leadott lövést „az államiság lényege elleni támadásnak” nevezte. „Elfogadhatatlannak tartom a mai támadást” – mondta. „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ennek a szörnyű tettnek az elkövetőjét kompromisszummentesen és igazságosan megbüntessük” – tette hozzá.

15:50 – A JOJ TV információi szerint Ficót egy 71 éves lévai férfi lőtte meg. A Markíza középkorú férfiről ír.

15:45 – Videón a miniszterelnök ellen elkövetett támadás utáni pillanatok.

15:43 – Ivan Korčok a miniszterelnök elleni támadást elfogadhatatlan erőszakos cselekménynek minősítette, és önmérsékletre szólított fel a bűncselekmény kivizsgálásáig. „Őszintén jobbulást kívánok neki. Bízom abban, hogy a biztonsági erők kivizsgálják ezt az elfogadhatatlan erőszakos cselekményt”.

15:42 – Az erőszakot nem lehet tolerálni – kommentálta Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányfő elleni merényletet. Megdöbbentőnek nevezte a lövöldözés hírét, és mielőbbi jobbulást kívánt Ficónak.

15:39 – Igor Matovič (Szlovákia mozgalom) gyors felépülést kívánt Ficónak. „Robert Fico régi politikai riválisom. Ez a politika. Emberként azonban mielőbbi gyógyulást kívánok neki, és mélységesen elítélek minden erőszakot. Az ököl és a golyók nem oldanak meg semmit a politikában. Kérem, legyünk emberek” – reagált a támadásra.

15:36 – Richard Raši (Hlas) miniszterelnök-helyettes teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kormányfő elleni támadást. „Nagyon gyors felépülést kívánok a miniszterelnök úrnak, mielőbb gyógyuljon meg. Ismétlem, ez nem egy demokratikus társadalomba, de semmilyen társadalomba nem való, hogy valaki ilyen aljas módon oldja meg a problémáit.”

15:35 – Ha Robert Fico (Smer) kormányfő hosszabb orvosi ellátásra szorul, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket.  

15:27 – A KDH szerint nem szerencsés, ha a politikusok most egymás szemére hányják, hogy ki polarizálja a társadalmat. „Ez egyikünk számára sem engedhető meg” – tette hozzá Ján Horecký képviselő. 

15:26 – „Egyértelműen és határozottan elítélünk mindenfajta erőszakot. Reméljük, hogy Fico miniszterelnök úr jól van, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik” – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, akit szintén sokkoltak a történtek. 

15:25 – A SaS és a PS törlik a mai tüntetést, amelyen a Szlovákia Rádió és Televízió (RTVS) mellett álltak volna ki. Branislav Gröhling, az SaS elnöke felszólította a képviselőket, hogy ne gyanúsítgassák egymást ebben a helyzetben. 

15:24 – Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

15:22 – Richard Glück, a Smer képviselője az ellenzéket hibáztatta a merényletért, kiabálni kezdett velük. „Ön köztisztviselő, viselkedjen ennek megfelelően” – válaszolta Jozef Pročko, a Szlovákia mozgalom képviselője. Ľuboš Blaha, a parlament alelnöke megpróbálta megnyugtatni a helyzetet, arra kérve Pročkot, hogy ne provokáljon és legyen empatikus, hiszen a kormányfőt meglőtték.

15:19 – Andrej Danko (SNS) az újságírókat hibáztatja a Robert Fico elleni merényletért. A Denník N munkatársairól „undorító disznókként” beszélt.

Korábban:

Ficót a helyi kultúrház előtt érté a támadás, ahol a kormányülést is tartották. A Denník N helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azután dördültek el, amikor a kormányülés végével Fico az emberek közé ment. Ekkor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen három–négy lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani.

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták. 

A parlament ülését felfüggesztették.

A Markíza szerint a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett nyitrabányai (Handlová) merénylet elkövetője egy 71 éves férfi. Az illetőt Juraj C.-ként nevezték meg, és információik szerint egy lévai íróról van szó. A Markízának ezt két forrás is megerősítette. 
A férfi a lövések leadása után azonnal ártalmatlanították, a merénylet utáni felvételeken azt látni, hogy megbilincselve ül és kommunikál a rendőrökkel.

Az aktuality.sk információi szerint a merénylő egy olyan fegyverrel lőtte meg a miniszterelnököt, amely valószínűleg legálisan volt a birtokában.
A szemtanúk szerint a merénylő először rászólt Ficóra, majd odament hozzá, hogy kezet rázzon vele, a lövések ezután dördültek el. 

Az aktuality.sk továbbá hozzátette, hogy a gyanúsítottnak több verseskötete is megjelent, korábban, 2016-ban pedig egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban. 

Az RTVS helyszíni felvételei: 

(aktuality.sk, tvnoviny.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »