Sebész a Fico-merényletről: több szervet is eltalálhatott a lövedék

Sebész a Fico-merényletről: több szervet is eltalálhatott a lövedék

Életveszélyes állapotban van a haslövése miatt a szlovák miniszterelnök, az InfoRádió által megkérdezett sebész főorvos elmondta, az orvosi teamnek végig kell mennie a lövedék útján, és megmenteni az érintett belső szerveket.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt több lövés is eltalálta, amikor szerda délután Nyitrabányán egy merénylő megtámadta. A szerda esti tájékoztatás szerint az életéért küzdenek az orvosok a besztercebányai kórházban.

Az InfoRádiónak nyilatkozó sebész főorvos szerint a lőtt sérülések ellátásának sikere attól függ, hogy milyen szerveket talált el a golyó. A hasüreg és a mellkas a legkockázatosabb terület – tette hozzá Csapó Zsolt.

Hírdetés

„A lőtt sérülések mindig roncsoló sérülések, nem tartják az anatómiai határokat, tehát ezért nehéz az ellátásuk” – mondta, és jelezte, a végtagi sérüléseket könnyebb ellátni, a nagyobb gondot a hasi találat jelenti, mert a mellkast, illetve a hasüreget érő lövés közvetlenül életveszélyes állapotot jelent. Ilyenkor mihamarabb kórházba kell, hogy kerüljön a sebesült, mert nagy valószínűséggel intenzív ellátást igényel. „Az elsődleges szempont az életet közvetlenül veszélyeztető vérzés elhárítása, és a második lépés pedig, hogy a sérülés milyen életfontosságú szervet érintett és azt hogy lehet megmenteni, vagy hogy lehet helyrehozni” – magyarázta.

Csapó Zsolt elmondta, a lövési sérülés a roncsolása miatt majdnem minden alkalommal műtéti feltárást igényel, és gyakorlatilag a lövedék útját kell követni a műtét során, és ellátni az adott szerveket. El kell állítani a vérzést, nagyobb vérvesztés esetén haladéktalanul vértranszfúzióra, vérátömlesztésre kell felkészülni.

„A beavatkozás kockázatos, mert eleve életveszélyes állapotban van a beteg. A hossza attól függ, hogy mit találnak, és hogy tudnak végigmenni a lőtt csatornán, és a lövedék okozta sérülés ellátásán. Lehet hosszú, több órás műtét” – mondta a sebész.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »