Nem érkezik gáz Németországba az Északi Áramlat-1 vezetéken

A Gazprom közleménye szerint éves karbantartást végeznek az Északi Áramlat-1 vezetéken, ami miatt napokra leáll az orosz gázexport Németország felé. A németek ugyanakkor arra számítanak, hogy a gáz szállítása végleg megszűnik feléjük. Hétfőn megkezdődött a Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat-1 gázvezeték tervszerű leállítása az éves karbantartási munkálatok miatt. A vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG szóvivője a német dpa hírügynökségnek elmondta, hogy reggel 6 órakor kezdték meg a gázszállítás fokozatos csökkentését, a teljes leállítás pedig több órát vesz igénybe. Mint kiderült, a munkálatok július 21-ig tartanak, ami azt jelenti, hogy ez alatt a tíz nap alatt nem érkezik majd gáz a vezetéken keresztül Németországba.

A németek azonban amiatt aggódnak, hogy nem csak tíz napig kell majd nélkülözniük az orosz gázt. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter attól tart, hogy Oroszország a karbantartás elvégzése után sem fogja megnyitni a gázcsapot. A Gazprom orosz állami vállalat ráadásul már júniusban visszafogta a szállítás mennyiségét, technikai problémákra hivatkozva. A tartós leállás így télen akár gázhiányhoz is vezethet Németországban. Erre pedig fokozatosan készítik fel a német lakosságot is. A keleti országrészben található Dippoldiswalde városában már takarékossági okokból korlátozzák a melegvizet: a lakók csak reggel 4 és 8 óra között, 11 és 13 óra között, valamint 5 óra és este 9 óra között juthatnak meleg vízhez, a többi idősávban csak langyos víz folyik a csapokból.

Hírdetés

Ezen felül a társasházat fenntartó szervezet bejelentette, hogy szeptemberig kikapcsolják a fűtést is. Elmondásuk szerint erre a spórolás miatt van szükség, mivel a villamos energia és a gáz ára várhatóan tovább fog emelkedni. A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) is súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet az országban arra az esetre, ha teljesen leállna az orosz gázexport. A szövetség elnöke, Peter Adrian szerint néhány hónapon belül összeomolhat Németország gázellátása, és ő is arra figyelmeztetett, hogy azzal számolnak, a karbantartás elvégezte után sem fog gáz érkezni az Északi Áramlat-1 vezetéken. Mindeközben Franciaországban is pesszimista jövőképet festenek Európa gázellátásáról.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint Európának fel kell készülnie arra, hogy az oroszok teljesen leállítják az ide irányuló gázszállításokat. Mindezt a miniszter annak tudja be, hogy Moszkva így reagál arra, hogy az EU támogatja Ukrajnát és az Oroszország elleni szankciókat. Le Maire szerint Franciaországnak nagyon óvatosnak kell lennie az energiafogyasztásában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »