Nem adjuk fel, küzdünk és folytatni fogjuk! – Választmányi ülést tartott a KMKSZ

Nem adjuk fel, küzdünk és folytatni fogjuk! – Választmányi ülést tartott a KMKSZ

Rendhagyó módon zajlott február 13-án, szombaton Jánosiban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) soron következő megyei választmányi ülése, amely a járványügyi karantén szabályok betartása mellett került megrendezésre. A kárpátaljai magyarság legfőbb érdekvédelmi szervezetének számító szövetség vezetője, Brenzovics László online formában tartotta meg beszámolóját a fórumon részt vevő 86 választmányi tag előtt.

„Nehéz év van mögöttünk és az előttünk álló sem lesz könnyű” – mondta bevezetőjében az ülésvezető

Barta József, a KMKSZ alelnöke, a megyei tanács képviselője, aki utalt rá, hogy az elmúlt egy év során Ukrajnában nemcsak a vírus támadásának voltunk kitéve, hanem egy sor, az itt élő kisebbségek életét hátrányosan befolyásoló intézkedések is nehezítették a kárpátaljai magyarság mindennapjait.

Elnöki beszámolójában Brenzovics László nagy sikerként értékelte az októberi helyhatósági választásokon a KMKSZ képviselői által elért eredményeket, amelyek révén az elkövetkezendő években a kárpátaljai magyarság érdekképviselete szűkebb pátriánkban megoldottnak látszik. Bővebben is szólt azokról az eseményekről, amelyek beárnyékolták az elmúlt esztendőt, nevezetesen az államhatalom részéről az általa irányított szervezetek és személye ellen indult alaptalan eljárásokról.

„Hazaárulás és szeparatizmus vádjával folyik eljárás ellenünk,

amelyek nyomatékosítására fegyvereseket és nyomozókat is bevontak, és tovább folytatódnak a kárpátaljai magyarság irányába történő megfélemlítési akciók is. Ráadásul ezek ellen a koholt vádak ellen a ,,vádlott” nem védekezhet szabadon… A magunk részéről várjuk a vádiratot és a bíróság előtt meg fogjuk védeni az igazunkat”.

Az elnök kitért az ukrajnai járványügyi helyzet súlyosbodására, és reménytelennek nevezte azokat a törekvéseket, amelyek az oltási kampány mihamarabbi megkezdését vetítik elő. Mint mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy a kárpátaljai magyarság biztonságágának megvédése céljából ebben a kérdésben is az anyaországhoz kell majd folyamodni segítségért.

Brenzovics László aggasztónak nevezte az országban nagy felháborodást kiváltó rezsikérdés megoldatlanságát, a szólásszabadság szempontjából megemlítette a nemrég betiltott három ukrajnai televíziós csatorna helyzetét, és pozitívumként értékelte a KMKSZ által beadott grandiózus oktatásfejlesztési programot, amely a KMPSZ közreműködésével zajlik majd, és amely a magyar kormány támogatását is élvezi.

„Nem adjuk fel, küzdünk és folytatni fogjuk!” – zárta beszédét Brenzovics László.

Ugyancsak online formában, Brüsszelből jelentkezve kapcsolódott be a választmányi ülés munkájába Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, aki szintén gratulált a KMKSZ által a helyhatósági választásokon elért eredményekhez, amelyek azt bizonyítják, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcseit.

Hírdetés

Ezt követően a parlamenti képviselő ecsetelte az Európai Unió nem túl következetes és hatékony állásfoglalását a kárpátaljai magyarságot ért sorozatos atrocitások ügyében. Mint mondta, ma már egyértelmű, hogy Ukrajnában a politikai légkör nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel van tele, és a célok elérése érdekében olyan eszközöket használnak, amelyek lehetetlenné teszik az ország európai integrációját.

Mindenesetre, az utóbbi hetek történései arra adnak következtetni, hogy végre az Európai Unió ingerküszöbét is elérte a kárpátaljai magyarság ellen folytatott hadjárat, aminek következménye, hogy az intézmény és az Európai Néppárt is felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel az ebbéli törekvéseivel.

Hozzászólásában Barta József emlékeztetett rá, hogy Dmitro Kuleba és Szijjártó Péter nemrég történt találkozóján mindkét ország külügyminisztere megegyezett abban,

hogy Kárpátalján nincs szeparatizmus,

éppen ezért érthetetlen, hogy az államhatalom részéről továbbra is eljárás folyik a KMKSZ BJSZ, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ, illetve a beregszászi Rákóczi Főiskola irányában.

Mint mondta, már annak is örülnénk, hogy a sokat vitatott oktatási és nyelvtörvény tekintetében az ukrán kormány figyelembe venné a Velencei Bizottság ajánlatait és javaslatait.

Az újonnan felállt megyei tanács munkájával kapcsolatban a KMKSZ alelnöke elmondta, hogy továbbra is napirenden szerepel a Beregszászt elkerülő út megépítése, a meglévő határátkelők fejlesztése, illetve a megnyitásra váró átkelők beüzemelése, a Beregszászi Járási Kórház félbe maradt szárnyának befejezése, illetve a Jánosiban létesítendő szemétlerakó és feldolgozó üzem beindítása.

A továbbra is fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel, a KMKSZ elnöksége a választmány felhatalmazását kérte annak érdekében, hogy az elnökség döntse majd el, hogy milyen formában és intervallumban folytassák le az alapszervezeti, középszervezeti közgyűléseket, illetve a KMKSZ XXXII. megyei közgyűlését.

A választmányi tagok ismét bizalmat szavaztak Budai Zsuzsa irodavezetőnek, illetve az érdekvédelmi szervezet titkárainak: Balogh Oszkárnak, Darcsi Karolinának, Mester Andrásnak és Molnár Lászlónak.

Hozzászólásában Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a KMPSZ elnöke a sokat emlegetett ukrán-magyar viszony tekintetében csupán annak az óhajának adott hangot, hogy az ukrán állam legalább olyan jogokat biztosítson az őshonos kárpátaljai magyarságnak,

mint Magyarország biztosít az ott élő 8 ezres ukrán kisebbségnek…

A választmányi ülés nyilatkozat elfogadásával ért véget.

(tamási)


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »