„Minden lehetővé válik” – Lezárult az Együtt Európáért hálózat barátainak találkozója Temesváron

„Minden lehetővé válik” – Lezárult az Együtt Európáért hálózat barátainak találkozója Temesváron

Két nap intenzív program után, november 18-án, szombaton véget ért az Együtt Európáért hálózat barátainak ökumenikus találkozója. Minden lehetővé válik – Margaret Karram, a Fokoláre Mozgalom elnökének a rendezvényen elhangzott szavai a nap vezérmotívumává váltak, de ez a három szó az egész találkozót jól összefoglalja.

A résztvevők beszámolói és felszólalásai, valamint Christian Krause evangélikus püspök előadása után bejelentették a következő találkozó helyszínét: Graz, Ausztria. A várost Theresia Fürpaß, az Együtt Európáért elnökségi tagja és Diego Goller mutatta be.

Szombaton délelőtt nyílt programra került sor, amelyen minden érdeklődő részt vehetett. A meghívott vendég Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, Ciprian Vasile Olinici romániai vallásügyi államtitkár, Eduard Heger, a Szlovák Köztársaság volt miniszterelnöke volt.

A meghívottak felszólalásai előtt több résztvevő felolvasta a temesvári találkozó Reményt Európának című üzenetét. „Ortodox, katolikus, protestáns, református, anglikán és a szabadegyházakat képviselő keresztények vagyunk Európa különböző országaiból és régióiból, különböző keresztény mozgalmak és közösségek tagjai. (…) Együtt teszünk tanúságot arról, hogy korunkban, Európa közepén Isten az evangélium által elhívta az embereket, és egyesítette őket, hogy együtt éljenek és dolgozzanak Isten országáért. Így számos keresztény közösség és mozgalom született. Ezek az egyház és a társadalom új esélyéről tesznek tanúságot a jövőre nézve. Döntően erősíthetik a békés együttélés reményét Európában.

Együtt hisszük, hogy Isten, az ég és a föld Teremtője életünk Ura és a történelem Ura. Közös cselekvésünkben és elkötelezettségünkben teret akarunk adni az Ő teremtő munkájának – az Ő jelenlétének »időbeli tanúiként«.

Együtt bízunk a Szentlélek erejében. Eredetünk sokféleségében egyedül Isten az, aki újra és újra megadja nekünk a pünkösdi csodát, hogy meghallgatjuk, megszólítjuk és megértjük egymást. De éppen így születik meg és alapozza meg – különösen a félretájékoztatás, az álhírek, a gyűlöletbeszéd és az eltörléskultúra idején – az igaz és béketeremtő kommunikációt, az Együtt Európáért új narratíváját; egy olyan együttlétet, amely az Egyetlen és Teljes Istennel való közösségünkön alapul.”

Ezután Margaret Karram, a Fokoláre Mozgalom elnöke felszólalása következett. Isten ma arra hív minket, hogy a népek közötti testvériséget ismét elkötelezettségünk középpontjába helyezzük, és ahhoz, hogy ez a változás erejével hatni tudjon, olyan egyesült közösségekre van szükségünk, amelyek tanúságot tesznek az evangéliumi életről. Ezért olyan fontos, hogy „barátokként”, egy hálózat részeként jelen legyünk.

Hírdetés

– mondta Margaret Karram, majd I. Athenagorasz konstantinápolyi pátriárkát idézte, aki egyik írásában így vallott: „Ha letesszük a fegyvert, ha felhagyunk a birtoklással, ha nyitottakká válunk az emberré lett Isten felé, aki mindent megújít, akkor Ő eltörli a negatív múltat, és megnyitja egy új idő panorámáját, amelyben minden lehetővé válik” – Szeretném, ha ez közös meggyőződésünk lenne tette hozzá Margaret Karram: „Minden lehetséges! Minden lehetséges!”

Ezután Beatriz Lauenroth, az Együtt Európáért hálózat sajtóreferense nyilvános interjút készített Dominic Fritz-cel, Temesvár polgármesterével.

Ciprian Vasile Olinici vallásügyi államtitkár beszédében elmondta: az egység mindenekelőtt kapcsolatra és az emberek közötti kötelékekre épül. És a kapcsolat, az európai keresztény egység mögött két alapvető érték áll: egyrészt a Jézus Krisztusba vetett hit, másrészt az embertárs iránti figyelem. „Köszönöm Pál József Csaba atyának a meghívást, és hogy itt lehettem. További erőt kívánok az Önök küldetéséhez” – mondta az államtitkár.

Eduard Heger, Szlovákia volt miniszterelnöke beszéde elején leszögezte, nem azért jött, hogy üzeneteket fogalmazzon meg, hanem hogy kérjen valamit a jelenlévőktől: több keresztény embert a politikában, több találkozót és szorosabb kapcsolatot a politikusok és a keresztény közösségek között, valamint több bátorítást a hívők részéről a politikusok számára.

Ezután rövid kiscsoportos beszélgetés következett, majd Gerhard Pross, az Együtt Európáért hálózat tagja tartott előadást, ami egy szimbolikus és egyben gyakorlati cselekedettel zárult: három különböző színű zsinór összecsomózásával, amelyek az Európában épülő hálózatot jelképezték.

A találkozó a jelenlévő három püspök, Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus püspök és Christian Krause evangélikus püspök imájával és áldásával ért véget.

Azok a résztvevők, akik elutazásuk előtt még egy napig a városban maradtak, szombat este szentmisén vettek részt, amelyet Pál József Csaba megyéspüspök celebrált a Szent György-székesegyházban. A szentmise előtt Margaret Karram és Jesús Morán, a Fokoláre Mozgalom társelnöke a különböző felekezetű fiatalok egy csoportjával találkozott az Adam Müller-Guttenbrunn Házban.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »