Minden eddiginél többen kapták meg a bérmálás szentségét a budai Szent Imre-templomban

Minden eddiginél többen kapták meg a bérmálás szentségét a budai Szent Imre-templomban

Összesen száztizenöt fő számára szolgáltatta ki Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök a bérmálás szentségét május 28-án, szombaton a budai Szent Imre-templomban.

A szentmise kezdetén Szkaliczki Örs O. Cist plébános köszöntötte a püspököt, valamint a templomot zsúfolásig megtöltő egybegyűlteket, majd később, az evangélium felolvasását követően Cserháti Ferenc kérdésére válaszolva elmondta, hogy a jelenlévő száztizenöt fő felkészültsége alapján méltó arra, hogy részesüljön a keresztény nagykorúság szentségében.

Cserháti Ferenc köszöntőjében rávilágított, hogy a bérmálkozók milyen komoly és nehéz vállalkozásra készülnek; arra, hogy hitüket a jövőben is bátran megvallják és aszerint éljenek. Ez pedig saját erőből nem lehetséges, Isten segítségével viszont igen, ahogyan ezt Jézus is kijelentette: „Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem” (Jn 15, 4).

Szentbeszédében a püspök utalt arra, hogy a szentmisén Jézus mennybemenetelére emlékezünk. Az elhangzott szentírási szakaszok mégis azt hangsúlyozzák, hogy Jézus nem hagyta el a világot, csupán létezési formája lett egészen új és más, mint földi életében. Szentlelkével és ajándékaival, igéjével, egyháza által és szentségeivel működik közöttünk, ahogyan annak idején, mennybemenetele előtt megígérte: „én veletek vagyok mindennap a világ végéig”.

Cserháti Ferenc a továbbiakban visszaidézte a szentlecke szavait: „Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség és kinyilatkoztatás lelkét, hogy megismerjétek őt” (Ef 1, 17). Majd felhívta a figyelmet arra, hogy a mai embernek is van miért az égre tekintenie, és van mit kérnie az Istentől. Ugyan a bölcsesség kérése első hallásra meghökkentőnek tűnő imaszándék, hiszen számtalan más kéréssel is fordulhatnánk Istenhez, de a püspök a fiatal Salamon király példáját felelevenítve bemutatta, hogy az embernek nagyon is nagy szüksége van arra, hogy isteni bölcsességet kérjen, mert ha ezt megkapja, akkor Isten összes többi áldásában is részesül.

A püspök hangsúlyozta továbbá, hogy Salamon bölcsessége nem valamiféle emberi bölcselkedés, nem emberi tapasztalatok gyümölcse, nem valamiféle profán humanista etika és magatartás.

Ez a bölcsesség határozta meg Isten ószövetségi népének egész gondolkodását, magatartását, cselekedeteit: olyan alaptörvényeket, princípiumokat, isteni parancsokat jelentett, amelyek nem embertől, hanem mindig felülről származtak és biztosították Isten népének földi jólétét és örök boldogságát.

Hírdetés

Salamon király ezt a bölcsességet kapta meg Istentől, és Szent Pál apostol az Efezusiakhoz írt levélben ugyancsak ezt az isteni bölcsességet kéri a keresztények számára. Azért fohászkodik, hogy a Jézus Krisztusba vetett hit és az evangéliumi parancsok olyan erővé váljanak bennünk, amelyek meghatározzák egész gondolkodásunkat, viselkedésünket, cselekedeteinket, értékrendünket, vágyainkat, végül elvezessenek a teljes életbe.

Cserháti Ferenc kiemelte, ezért az isteni bölcsességért kell tehát nekünk is imádkoznunk, hogy igazságban, jóságban és szeretetben élhessünk.

Végül a bérmálkozókhoz fordulva a püspök felidézte Jézus szavait, amelyekkel megígérte az apostoloknak, hogy elküldi a Szentlelket; ígérete pedig valóra vált az Egyház első pünkösdjén Jeruzsálemben. Majd hozzátette, hogy az Úr a bérmálás szentségében nekünk is elküldi a Szentlelket: „Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek Jeruzsálemben s egész Júdeában és Szamariában, sőt egészen a föld végső határáig” (ApCsel 1, 8). Ezért, ha tudunk figyelni a Lélek sugallataira és együttműködünk vele, akkor Isten Szentlelke minket is elhalmoz azzal a bölcsességgel, amellyel eljuthatunk a teljes és boldog életre.

A szentmise befejezésekor Cserháti Ferenc külön köszönetet mondott a Családi Schola magas színvonalú énekléséért és Csányi Tamás karnagy orgonajátékáért, valamint a ministránsok és mindenki más közreműködéséért, akik szolgálatukkal hozzájárultak a szép és méltó ünnepléshez.

Forrás: Budapest-Szentimrevárosi Szent Imre Plébánia

Fotó: Renner Tamás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »