A kormány a nyugdíjszámlákon lévő megtakarításokat autópályákra, kötvényekre akarja fordítani

A kormány a nyugdíjszámlákon lévő megtakarításokat autópályákra, kötvényekre akarja fordítani

A kormány a nyugdíjszámlákon lévő megtakarításokat autópályákra, kötvényekre akarja fordítani Károly Zsolt2024. 04. 30., k – 14:15

Az államháztartás rossz állapotban van, a pénzügyminiszter 1,5 milliárd eurós konszolidációs csomagot készít elő. A kormány olyan megoldásokat keres, amelyek milliárdokat hoznának a költségvetésbe. A második pillér egy könnyű préda, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű pénzt juttassanak a költségvetésbe. Eddig 15 milliárdot takarítottak meg benne az érintettek. Többször volt már célpontja olyan beavatkozásoknak, amelyek eredményeként a megtakarítások állami kézbe kerültek.

A kormánytisztviselők legfrissebb ötlete az állami költségvetésben tátongó lyukak betömésére az, hogy olyan államkötvényeket bocsátanának ki, amelyeket közvetlenül az átlagemberek vásárolhatnának meg. Az ottani kamatok kedvezőbbek lennének, mint a bankoké, és ez vonzó lehet az embereknek. Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi műsorában állt elő ezzel az ötlettel.

A pénzügyminiszter szerint ez lenne az egyik módja annak, hogy a magánforrásokat aktivizálják a gazdaság támogatására.

 „Az embereken múlik, hogy ilyen államkötvényekbe fektetnek-e be, olyan kamatláb mellett, amely sokkal jobb, mint amit a folyószámlákon kapnak” – mondta Kamenický, hozzátéve, hogy ez egy önkéntes tevékenység lenne. 

Hírdetés

A pénzügyminiszter egy 1,5 milliárd eurós konszolidációs csomagot is előkészít. A kormány olyan megoldásokat keres, amelyek milliárdokat hoznának a költségvetésbe. A második pillér egy könnyű préda, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű pénzt juttassanak a költségvetésbe. Eddig 15 milliárdot takarítottak meg benne a megtakarítók. Többször volt már célpontja olyan beavatkozásoknak, amelyek eredményeként a megtakarítások magán- és állami kézből állami kézbe kerültek.

Tematikailag csatlakozott Robert Fico (Smer) miniszterelnökhöz, aki megismételte korábbi gondolatát, miszerint a magántőkét, az emberek magánbetétjeit, valamint a nyugdíjkezelő társaságokban elhelyezett betéteket be kell vonni az infrastruktúra és a stratégiai vállalatok építésébe. 

„Jogos kérdés, és nem újdonság, hogy a nyugdíjkezelő társaságok államkötvényekbe és hasonló eszközökbe is befektetnek. Minél kevesebbet kell majd az államnak a nemzetközi piacokon kölcsönt felvennie” – magyarázta a pénzügyminiszter, aki szerint ezek a megfontolások nem lezártak, és a kormánykoalícióban különböző konszolidációs intézkedésekről tárgyalnak.

 „Nem mondok előre semmit, amíg a koalíciós tanácsban meg nem vitatjuk. Nem fogok spekulálni, ezek komoly kérdések. Csak akkor fogok előállni vele, ha a koalícióban már megegyeztünk róla” – tisztázta Kamenický.

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »