Egyházmegyei énekverseny Ajkán

Egyházmegyei énekverseny Ajkán

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola negyedik alkalommal hirdette meg a névadójáról elnevezett egyházi énekversenyt a katolikus iskolákban tanuló diákok számára. A megyei fordulóra április 16-án került sor az iskola kápolnájában – írja a Veszprémi Érsekség oldala az Ajkai Szó hírportálra hivatkozva.

Az idei fordulóra a Veszprémi Főegyházmegye hat katolikus oktatási intézményéből érkezett 45 diák: a házigazda iskola mellett a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolából, a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskolából, a veszprémi Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium Technikum és Általános Iskolából, a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolából és a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskolából.

Rieder András igazgató köszöntötte a résztvevőket, aki megköszönte a diákoknak a részvételt, a pedagógusoknak, a szülőknek a felkészítést, majd sok sikert kívánt mindenkinek. Ezt követően a fenntartó Veszprémi Érsekség részéről Dékány Árpád Sixtus EKIF vezető, a zsűri elnöke, beszédében hangsúlyozta: nagy öröm hogy sok ismerős arcot lát ezen a versenyen, ami azt jelenti, hogy sokan fontosnak tartják, hogy évről évre felkészüljenek és eljöjjenek erre a találkozóra, hogy megajándékozzák egymást a szép énekekkel.

A versenyen minden résztvevőnek egy Szent István királyról szóló, kötelezően megadott népéneket, valamint egy szabadon választott egyházi éneket kellett elénekelnie hangszerkísérettel vagy anélkül. Az ajkai diákokat Kanyárné Grünvald Petra kísérte zongorán.

Hírdetés

A gyerekek énekeit négytagú zsűri értékelte. Dékány Árpád Sixtus atya mellett Dankos Attila orgonaművész, a Veszprémi Főegyházmegye zeneigazgatója; C. Tóth Zoltán Kóta-díjas karnagy, egyházzenész, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom karnagy-orgonistája; valamint Szincsák-Lukáts Fruzsina, a szervező iskola ének-angol szakos pedagógusa, karnagy bírálták el a produkciókat. A zsűri egy előre egyeztetett szempontsor alapján többek között a szép, kifejező, tiszta éneklést értékelve pontozott, és osztott ki bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítéseket.

Az eredményhirdetésen 6 bronz, 26 ezüst, 12 arany és 1 kiemelt arany minősítést osztott ki a zsűri, majd a rendezvény zárásaként a jelenlévők közösen énekelték el a Boldogasszony Anyánk kezdetű népéneket, méltó módon zárva le a magas színvonalú énekversenyt. A házigazda ajkai iskolából arany minősítést kapott Kanyár Kornél, Nardai Lia, Vér Dóra Alexandra, Molnár Anna Veronika, Kanyár Kata és Kiss Eszter Júlia; ezüst minősítést Binder Lilien, Lázár Hanna, Oláh-Milkovics Mia, Oláh-Milkovics Miléna és bronz minősítést ért el Házi Fruzsina és Németh Attila.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegyeajkaiszo.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »