Palesztinbarát tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem egyik épületét

Palesztinbarát tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem egyik épületét

Palesztinbarát tüntetők tucatjai szállták meg kedden a New York-i Columbia Egyetem épületét. Az AP ügynökség és a CNN állomás szerint más amerikai egyetemeken is hasonló incidensekkel néznek szembe.

A Hamilton Hall épületében a lázadók elbarikádozták a bejáratokat, palesztin zászlót akasztottak ki az ablakból, és Palesztina felszabadítását követelték. Az egyetem azt tanácsolta a tudományos közösség tagjainak és más személyeknek, hogy kerüljék el a tüntetés helyszínét.

A videó szerint a tüntetők bútordarabokat és fémbarikádokat vittek be a Hamilton Hallba kedd kora reggel. A Columbia University Apartheid Divest (CUAD) egyesület, amely azt állítja, hogy Palesztina felszabadításáért harcol, a közösségi médiában azt írta, hogy a tüntetők addig maradnak az épületben, amíg az egyetem nem teljesíti három követelésüket.

Hírdetés

A Portlandi Állami Egyetem (PSU) illetékesei arra kérték a városi rendőrséget, hogy lépjenek fel több tucat tüntető ellen, akik hétfő este elfoglalták az egyetem könyvtárát. Az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) rendőrsége kedden letartóztatta azokat a tüntetőket, akik nem engedelmeskedtek az egyetem képviselőinek felszólításának, hogy hagyják el táborukat.

A Gázai övezetben zajló, az Izrael és a Hamász közötti háború elleni tiltakozások már hónapok óta zajlanak az Egyesült Államok egyetemein. Ezért sokan a rendőrséghez fordultak, és ezzel kapcsolatban több tucat embert letartóztattak.

Izrael és támogatói antiszemitának nevezték a tüntetéseket. Izrael kritikusai szerint a vádakat arra használják, hogy elhallgattassák őket. A tüntetés szervezői szerint ez egy erőszakmentes mozgalom, amelynek célja a palesztin jogok védelme és a háború elleni tiltakozás.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »