Milyen újdonságokkal, kedvezményekkel rukkoltak elő az egészségbiztosítók?

Milyen újdonságokkal, kedvezményekkel rukkoltak elő az egészségbiztosítók?

Az átlagember azt gondolja, hogy az egészségbiztosítók csupán a gyógyszerek árát és az orvosi ellátását térítik, de valójában még jó néhány egyéb, sokszor ingyenes szolgáltatást is nyújtanak. Ezek megtalálhatók a portáljaikon, és rendszeresen tájékoztatnak is róluk. Ezekkel az előnyökkel (is) próbálják magukhoz átcsábítani az ügyfeleket.

Sokakat pozitívan érinthet, hogy pluszjuttatásként állják egyes gyógykezelések költségeit, vagy pedig megemelik az egészségügyi segédeszközök támogatási limitjét. Nézzük, mit kínál ügyfeleinek a három egészségbiztosító, az Union, a Dôvera és az Általános Egészségbiztosító (VšZP).

Szívbetegekre „specializálódva”

Az Union a teleorvoslásra kíván nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben. Ez sokat segíthetne a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek. Egyes kardiológiai egészségügyi szolgáltatóknak felajánlja, hogy a krónikus szívbetegségben szenvedőket távfelügyelettel, otthoni környezetükben menedzselje. Ez az új fajta együttműködés az első páciensekkel a napokban már el is kezdődik, és jövőre 250 beteg bevonását tervezik a projektbe.

A cél ezzel nem más, mint az egészségügyi személyzet leterheltségének csökkentése a betegek rendelőlátogatásának megritkításával.

A beteg számára is sokkal kényelmesebb lesz, ha nem kell olyan sűrűn felkeresnie az orvost, hanem otthoni környezetében gyógyulhat. Ez csökkentheti a betegre fordított költségeket is (kórházi kezelés és gyógyszerek) és a szövődmények vagy az állapotromlás korai felismerését is segíti.

A távmegfigyelés az orvos számára biztosít egy online portált, ahol a vitális értékeket figyelheti és ügyfélszolgálatot is, ami a logisztikát, a műszaki támogatást és az eszközhasználat betanítását is tartalmazza a beteg számára.

Gyógykezelésre adnak támogatást

A Dôvera biztosító arról tájékoztat, hogy ismét elindítja a „Harcosok az egészségért” („Bojovníci za zdravie“) programját.

Április 3-a és május 7-e között biztosítottjai bármilyen olyan gyógykezelést, segédeszközt kérvényezhetnek, amelyeket a biztosítók a törvény értelmében nem téríthetnek, a betegeknek fizetniük kell értük.

A juttatást minden biztosított megkaphatja, tekintet nélkül az életkorra, a diagnózisra és a lakhelyre. A támogatás összege nincs korlátozva, viszont megalapozottságát orvos vagy gyógyszerész szakember bírálja el.

Hírdetés

A támogatás a következő célokra fordítható:

gyógyszerek vagy segédeszközök árának térítése,

rehabilitáció,

lábadozás,

külföldi gyógykezelés,

műtét, beavatkozás vagy műtét utáni gyógykezelés,

terápia vagy más támogató kezelés.

A Dôvera eddig több mint 1700 betengek segített ilyen formában, és több mint 2,3 millió eurót osztott szét. A projektről bővebben a biztosító portálján találnak információt.

Limitváltozás

Az Általános Egészségbiztosító weboldalán a pénzügyi korlátok változására hívja fel a figyelmet az inkontinenciában szenvedő betegek segédeszközeinek térítésében, ami április 1-től lépett érvénybe és a másod-, valamint harmadfokú inkontinenciában szenvedőket érinti.

A III. fokozatú vizelet-visszatartási gondokkal küszködők havi pénzügyi limitje az eredeti 51,94 euróról 59,73 euróra emelkedik. Kevésbé jó hír viszont , hogy a II. típusúak esetében a hozzájárulás ez eredeti havi 14,77 euróról 5 euróra csökken.

Az ok, hogy az egészségügyi segédeszközöket kategorizáló bizottság javaslatára így döntött az egészségügyi minisztérium.

A változás érinti a női betéteket és rögzítő bugyikat is. Ezeket eddig a II. fokozatú inkontinenciában szenvedőknek is felírhatta az orvos. Áprilistól viszont már csak a III. típusban szenvedők juthatnak hozzá receptre.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »