Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

Irodalom három keréken – Tricikli Fesztivál A Tricikli Fesztivál három, a magyar irodalom népszerűsítése iránt elkötelezett közösségi tér együttműködéseként indult 2021-ben Szegeden, 2022-től kezdődően Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön is megrendezett mozgó irodalmi fesztivál. A sepsiszentgyörgyi rendezvény programja július 13-án, szombaton: a Székely Nemzeti Múzeum kertjében 9.30-tól Kezdd a reggelt jógával!, 10.30-tól Szegedi karaván – a Tiszatáj, az Eső és a Híd irodalmi lapok szerkesztőinek és szerzőinek reggeli beszélgetése, 12 órától Egy tiltott szerelem magyar hangja – beszélgetés András Orsolya műfordítóval Alina Nelega Mintha mi sem történt volna című regényéről, dara – artisan bakery and specialty coffee, 14.30-tól kiállításmegnyitó – Felső Boróka: A szocializmus építészetének bűvöletében – egy építész-grafikus risograph nyomatai az 50-es évektől a posztmodernig; a Szimplában: 15.15-től láthatatlan_munka_jav – Tricikli-kiadvány-bemutató a kk_kollektív tagjaival, 16.30-tól Fikció és valóság mezsgyéjén – író-olvasó találkozó Gerlóczy Mártonnal, 17.45-től A világirodalomból a világ – Kié? Mióta? – rendhagyó (világ)irodalomóra Serestély Zalánnal; a Bábelben: 19.15-től Jakobovits Kitti: Írók, könyvek, olvasók – irodalom és pszichológia közös pontjai, 21 órától Ráolvasó. Textjam helyi zenészekkel, 23 órától suhov aka bété. 

 

Mozi

FILMBEMUTATÓ KOVÁSZNÁN. Magyarország érdemes művésze, a Munkácsy Mihály-díjas Baska József festőművész gyermekkori élményeit és a száműzetés traumáját eleveníti fel a Baska magyarul beszél című dokumentumfilm, mely a festő mellett annak a több tízezer magyarnak is emléket állít, akiket 1945 után kitelepítettek Csehszlovákiából. Az alkotás elnyerte a Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat. Ma 18 órától a Kovászna Városi Művelődési Központban mutatják be a dokumentumfilmet. A vetítést  közönségtalálkozó követi, Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője Baska Barbarával, a dokumentumfilm írójával és rendezőjével beszélget. MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsorán:   16.30-tól Gru 4. (magyarul beszélő amerikai animációs víg­játék) és Nina és a sündisznó titka (románul beszélő francia animációs film), 18.15-től Most vagy soha! (magyar történelmi akció-kalandfilm) és A fattyú (román feliratos dán történelmi film), 20.30-tól Semmelweis (magyar filmdráma), 20.45-től Ördögűzés (román feliratos amerikai horror, thriller).

 

Rádió

A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.10-től reggeli ima, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Petrilláról, 8.50-től A hét plébániája, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Jézus Szíve-litánia, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro. 

 

Hitvilág

Hírdetés

EVANGELIZÁCIÓS HÉT. Július 14-ig lehet jelentkezni a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom Facebook-oldalán a gyerekek augusztus 12–18. között tartandó evangeliáziós hetére. TIZENHETEDIK FERENCES BICIKLITÚRA. Július 15-éig fogadják a jelentkezéseket egy nem mindennapi zarándoklatra, a Tizenhetedik Ferences Biciklitúrára, a FerBitre, amely idén július 23–28. között gurul Újuljatok meg! (Ef 4, 23) mottóval. A túrára olyanok jelentkezését várják, akik betöltötték 14. életévüket és megfelelő kerékpárral rendelkeznek, mivel az útszakasz többnyire hegyi jellegű, túra- és hegyikerékpárok kellenek. Várják mindazokat, akik szeretik a természetet, akik örömmel tartoznának egy olyan biciklis közösséghez, amelyben a hit, Isten, egymás és a teremtett világ szeretete különös hangsúllyal bír. Jelentkezni és további információkat kapni a Ferences Biciklitúra Face­book-oldalán, illetve a 0754 487 028-as telefonszámon lehet. ARTZ – 5. ODFIE ÖSSZMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ. A Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) augusztus 15–18. között szervezi meg az ArtZ – 5. ODFIE Összművészeti találkozót a Hargita megyei Tusnádfürdőn. A rendezvény célközönsége minden 14. életévét betöltött, már konfirmált unitárius fiatal, illetve felekezeti hovátartozás nélkül azok, akik érdeklődnek a rendezvény iránt. A találkozó célja alkalmat teremteni az egyletes korú fiataloknak tíz művészeti ágban – színjátszás, zene, vers, népdal-néptánc-népzene, tánc, slam poetry, képzőművészet, fotó-film, kézművesség – képességeik felfedésére és megmutatására. 

 

Ingyenes ügyintézés Kézdimartonoson és Bereckben

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17 óráig Kézdimartonoson a kultúrotthonban és 17–18 óráig Bereckben a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.

 

Családtalálkozó

A Bardocz, Bardócz, Bardoczy családok leszármazottjainak tizenegyedik világtalálkozóját augusztus 4-én Futásfalván tartják. Jelentkezni július 27-ig lehet Bardocz Tündénél (telefon: 0728 846 064), Bardocz Istvánnál (0745 141 974), Bardocz Leventénél (telefon: 0745 392 779) és Beke Ernőnél (0744 202 702). 

 

Röviden

JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket.  LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kilyénben. Honlap: tega.ro/hu. CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat. 

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Csíki utcai 231-es Dona gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0372 407 231). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia II. (0267 360 608) gyógyszertár a szolgálatos. Honlap:  colegfarmcovasna.ro/hu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »