Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

A Háromszék Kultúrájáért Díj átadása

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön Kétnapos programsorozattal ünneplik Sepsiszentgyörgyön a magyar kultúra napját. Január 20-án, pénteken 19 órától a Magos Együttes koncertezik a Tamási Áron Színház nagytermében Dumitru Toderic felsőrépai adatközlő közreműködésével. A koncertre a teljes árú jegy 20 lej, a városi kulturális szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni, kedvezményes árú jegyek 10 lejért kizárólag a jegyirodában válthatók. A koncertet követően a Tamási Áron Színház előcsarnokában hajnalig tartó táncos mulatságra várják az érdeklődőket, ide a belépés díjtalan. F Január 21-én, szombaton 18 órától a Tamási Áron Színház nagytermében tarja hagyományos hangversenyét a rétyi Kovács András Ifjúsági Fúvószenekar. Jegyeket 25 lejes áron a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni. F Január 21-én, szombaton 20 órától az unitárius templomban a sepsiszentgyörgyi Codex Régizene-együttes Eredeti magyar dal Petőfi Sándor költeményeire című koncertje hallgatható meg. A koncertre teljes árú jegy 20 lejért a városi kulturális szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon kapható, a kedvezményes árú jegy 10 lej, és csak a jegyirodában váltható. F A kétnapos rendezvénysorozat idején a Sepsi Kalandvonat kulturális utazásra hívja az érdeklődőket, akik ezúttal a város köztéri szobrait ismerhetik meg, az egyes alkotások kultúrtörténetét szakavatott vezető tolmácsolja. A járatok díjmentesek, helyfoglalást a 0729 062 856-os telefonszámon lehet igényelni.

Kiállítás KÖZÖS TÁRLAT SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Január 19-én, csütörtökön nyílik a Székely Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása az intézmény ideiglenes kiállítóhelyéül szolgáló Lábas Ház Pince­galériájában. A kovásznai Deák házaspár, Deák M. Ria textilművész és Deák Barna grafikus Romboló tettvágy és gyógyító csend című közös tárlatának megnyitója 17 órától kezdődik, a kiállítást dr. Deák Ferenc Loránd mű­kritikus nyitja meg. A tárlat március 3-ig látogatható hétköznapokon 9 és 16, hétvégén 10 és 14 óra között.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től Krokodili (románul beszélő), 16.30-tól Csipkerózsika (magyarul beszélő). A Román filmnapok keretében 18 órától Ki kutyája vagyok én? (román–magyar dokumentumfilm). A vetítés után közönségtalálkozó Lakatos Robert rendezővel, Makkai Zsófia hangmérnökkel és más alkotókkal. 18.15-től Marocco (a Román filmnapok keretében), 20.15-től A Whitney Houston-film (román feliratos), 21 órától Fortune hadművelet: A nagy átverés (magyarul beszélő).

Színház KOVÁSZNA. A Kovásznai Művelődési Központ színpadán január 22-én, vasárnap 19 órától látható a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum vendégjátéka – Yasmina Reza: Egy élet háromszor. Jegyek 25 lejes áron kaphatók a művelődési ház jegypénztárában munkanapokon 7–15 óra között. Telefon: 0267 340 394, 0744 364 250.

Hírdetés

Zene AZ ÉNEK TÖRTÉNETE 4. Az Ár­kosi Kulturális Központ és a Plugor Sándor Művészeti Líceum magánénekszakos tanárai koncertsorozatot indítottak az ének történetének bemutatására. Ma 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében tartják a sorozat negyedik koncertjét. Műsoron: Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti, Johannes Brahms, Giacomo Puccini és Giuseppe Verdi művei. Előadók a művészeti líceum tanárai: Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán), Babos Margit (szoprán), Opra Kitti Fruzsina (szoprán), Oláh-Badi Alpár (tenor) és Ambrus Sándor (zongora). Zongorakíséret: Kőmíves-Bokor Zsuzsa, Imreh Klaudia, Ambrus Sándor és Opra Balázs.

Hitvilág ÖKUMENIKUS IMAHÉT SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A felekezetek egységéért végzett imahéten 18 órától ma a vártemplomban Takó István római katolikus plébános, csütörtökön a Krisztus Király-templomban Dénes Előd református lelkész végzi a szolgálatot. KÖRZETI CSERKÉSZGYŰLÉS. Gelencén tartja körzeti gyűlését a Romániai Magyar Cserkészszövetség háromszéki körzete január 24-én, kedden 9.30-tól a polgármesteri hivatal tanácstermében. Várják a csapatvezetőket és helyetteseiket. Visszajelzést várnak január 20-ig a körzetvezetőnél, Székely Istvánnál.

Ösztöndíj nagycsaládban élő fiataloknak A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete ösztöndíjat hirdet nagycsaládban élő (legalább három gyerek egy háztartásban) középiskolások és egyetemi hallgatók részére. Az ösztöndíjra pályázhatnak olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok, akik Romániában, nappali tagozaton, közép vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak más településen, mint a lakhelyük, és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. Középiskolás diákok esetében kizáró jellegű a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel. Szeretettel biztatják azokat a diákokat is, akik szakoktatásban vesznek részt, hogy ha a fent leírt feltételeknek megfelelnek, bátran nyújtsák be pályázatukat január 30-ig.

Szűrővizsgálat Az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képző Központban január 30-án délelőtt ingyenes szűrővizsgálatra kerül sor  központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők és gyermekek számára. A rendelésen szeretettel várnak minden olyan gyermeket, akinek születése előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Továbbá olyan gyermekeket is várnak, akiknek koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. A vizsgálat célja, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A rendelés eredménye után a konduktorok csoportokat alakítanak ki, a kiválasztott betegek január 30. és február 17. között egy háromhetes fejlesztő programon vehetnek részt Illyefalván. A szűrővizsgálaton előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni, telefon: 0724 266 020.

Röviden SERES ANDRÁS VARRÓKÖR. A néprajzkutató szellemiségét követő varrókört minden szerdán 17–19 óráig tartják a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban. Az első találkozó ma lesz, szívesen látnak minden érdeklődőt. JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között szerkesztőségünkben személyesen fogadja a jogi tanácsra szorulókat. ÁRAMSZÜNET. Javítási munkálatok miatt január 19-én, csütörtökön 9–12 óráig szünetel az áramszolgáltatás Gidófalván a Fő utcában, illetve Fotosmartonoson a Fő utcában. TOBORZÓ. Kórustagokat toboroz a Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyes Kar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda. A nagy múltú kórusok taglétszámnövelés és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Dr. Max (Sensiblu) gyógyszertár (telefon: 0267 312 049), Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. gyógyszertár (0729 935 431) teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »