Az Európa-napi ünnepen is elhangzott: Európát mi alakítjuk! – VIDEÓKKAL

Az Európa-napi ünnepen is elhangzott: Európát mi alakítjuk! – VIDEÓKKAL

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesület részvételével szervezte meg a Közös európai értékek ünnepe: Európa-nap 2024 című programot, amelyre 2024. május 11-én szombaton került sor Királyfiakarcsán, a Petőfi ligetben.

A színpadi pódiumbeszélgetés és a színpadi programok ösztönözni voltak hivatottak a határ mindkét oldaláról érkező állampolgárokat arra, hogy aktív állampolgárként részt vegyenek az Unió demokratikus és polgári életében és hozzájáruljanak a döntési folyamatokhoz.

A pódiumbeszélgetés vendégei Dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Berényi József, a Régiók Európai Bizottságának a tagja és Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke voltak, a beszélgetést Hideghéthy Andrea, újságíró, szerkesztő, a Felvidék.ma felelős kiadója vezette. 

Szili Katalin portálunknak hangsúlyozta, miért is fontos, hogy tudatosítsuk a közelgő választások súlyát és részt vegyünk Európa jövőjének alakításában. 

Hírdetés

Berényi József szerint is rendkívül fontos, hogy a nemzeti kisebbséget érdekeit minél többen képviseljék az Európai Parlamentben, ehhez azonban az kell, hogy a felvidéki magyarság jelentős százaléka az urnák elé járuljon és a felvidéki magyar jelölteket karikázza. 

A 2019. évi statisztikai adatok szerint Szlovákiában a teljes lakosság mintegy 22,74%-a vett részt az európai választásokon, ami az európai országok között a legalacsonyabb volt. A projekt célja, hogy a közös értékek megőrzése által hozzájáruljon a folyamathoz, melynek során az állampolgárok, a határ mindkét oldaláról ismereteket, tudást szereznek az aktív állampolgárságról és a polgári jogokról, annak érdekében, hogy felelős döntésekkel vegyenek részt a jövőjük érdekében helyi, nemzeti, európai szinten a közös ügyekben, valamint a soron következő Európai Parlamenti választásokon,

ezt Hideghéty Andrea, az esemény főszervezője mondta portálunknak. 

A kulturális programok mellett az érdeklődők próbára tehették magukat az EU-val kapcsolatos ismereteikről az EU sátorban, valamint az Európa-kaland: Fedezd fel és ragadd meg a lehetőségeidet! című roll up kiállításon EU-totóval, de volt irodalmi-kvíz, esélyegyenlőségi akadálypálya és turisztikai bemutató a csallóközi régió kiránduló helyeiről.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »