Subaru BRZ Final Edition: Élvezeti cikk

Subaru BRZ Final Edition: Élvezeti cikk

A japán márkánál nem verték nagydobra, hogy BRZ sportkocsijuk második nemzedéke Európában is elérhető lesz. Nos, hál’istennek így történt. Az új modell ráadásul erősebb, mutatósabb, és számos műszaki újdonságot is felvonultat, amelyekről a későbbiekről lesz szó. Ami maradt: az elérhető ár, amelyért azonban most jóval intenzívebb élményt kapunk, mint 10 évvel korábban; ezt a japán márka komáromi márkaforgalmazójának köszönhetően volt alkalmam megtapasztalni. Amiről viszont még okvetlenül szólnunk kell: az autó csak idén év végéig lesz kapható az európai piacokon.

Alaktan

A klasszikus sportkupés sziluett természetesen maradt, de néhány új részlettel gazdagodott. Ilyenek az ikonikus Mazda RX-7-esre emlékeztető „vállas” elülső sárhányók, az orr átszabott oldalsó légbeömlői, a hátsó lámpákat összekötő híd, vagy a csomagtartófedélbe áthelyezett harmadik féklámpa.

 

Tesztautónk többlete volt ezeken kívül az STi optikai sportcsomag (attraktívabb „kopoltyúk” az első kerekek mögött, fekete műanyag hátsó légterelő a csomagtartó tetején stb.).

 

Ami maradt: az agresszív fazonú küszöbök, a hiúzszemű fényszórók, és muszáj még egyszer leírni: az egészépen vett SPORTAUTÓS összkép, amelynek tökéletes kiegészítői az autó méreteihez képes impozáns, 18 hüvelykes könnyűfém keréktárcsák, rajtuk 215/40-es abroncsokkal…

 

A belteret

… is jócskán átdolgozták: jobb minőségűek az anyagok, szebb vonalvezetésű az immár digitális műszerfal. Ezen most – sportautóhoz illően – egyebek között a vezetőre ható g-értékek vagy a motor aktuálisan felhasznált erőpotenciálja is megjeleníthető.

 

A nyolchüvelykes központi kijelző viszont eléggé minimalizált, a tolatókamera képének megjelenítése az egyetlen attraktív többlete.

 

Hírdetés

Van viszont Apple CarPlay és Android Auto telefoncsatlakoztatás, 6 hangszórós DAB hifi, kétzónás légkondi, és természetesen a legfontosabb vezetéstámogató rendszerek (koccanásgátló, adaptív tempomat, sávelhagyásjelző, holttérfigyelő, táblafelismerés).

 

Ami pedig az utastér méreteit és proporcióit illeti, egy klasszikus 2+2-es sportkocsié: elöl tágas élettér és alul-felül príma oldaltartású, kényelmes sportfotelek, hátul komplikáltan hozzáférhető, maximum gyerekek utaztatására alkalmas pótülés.

 

Leghátul pedig egy 237 literes koffer, ami tulajdonképpen teljesen elfogadható méret ebben a kategóriában…

 

Az országúton

Szívó orrmotor és a hátsókerék-hajtás: ez olyan, klasszikus kombináció, amellyel egyre ritkábban találkozhatunk. Merthogy az autó ezt természetesen megőrizte, éppen csak izmosabb kivitelben.

 

A négyhengeres boxer hengerűrtartalma például 2-ről 2,4 literre nőtt, aminek hozadékai: 200 helyett 234 lóerő és 205-ről 250-re emelt nyomatékcsúcs. Utóbbi ráadásul sokkal kisebb fordulatszámon (6600→3700). Magyarán: a motor nemcsak erősebb, hanem jóval rugalmasabb is az elődénél. Tesztautónkban rövid pályákon járó, tűpontos hatfokozatú kézi váltó csatlakozott hozzá, a hátsó kerekek közti optimális erőelosztást pedig részlegesen önzáró Torsen differenciálmű biztosította.

 

Ezen kívül volt egy TRACK nevű menetmód-választónk is, amely, úgymond, a vezető kezébe adta az autót, és bekapcsolásakor a digitális műszerfal is sportos fazonra váltott, lásd a megfelelő ábrát. Az ugyancsak átdolgozott kipufogó mindeközben úgy szólt, ahogy egy sportautónál szólnia kell: egy-egy keményebb gázadásra 100 méteres körzetben felkapták a fejüket a járókelők… A vezetési élményt tovább fokozta a szintén tűpontos kormányzás, a feszes rugózás, és újabban a karosszériával egybeépített stabilizátor. Ugyanakkor bármilyen részletes leírás sem adhatja vissza azt az élményt, amit az új Subaru BRZ vezetése nyújt. Mert a 234 lóerőnek a vezetővel együtt mindössze 1310 kg tömeget kell mozgatnia, a kézi váltó kezelése külön csemege, a hátsó hajtás és a klasszikus kézifék pedig a driftpályák bajnokává avatja az autót…

 

 

A tesztautót a MARIOL KM s.r.o., a Subaru hivatalos komáromi márkaforgalmazója bocsátotta rendelkezésünkre. Elérhetőség: 0915 339 445, [email protected]

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »