Mi a teendő, ha hirtelen nagyot zuhan a laptop töltöttsége?

Mi a teendő, ha hirtelen nagyot zuhan a laptop töltöttsége?

Az akkumulátor töltöttségi állapota nem titok

Az akkumulátor töltöttségi állapota nem titok

Azt mindig lehet tudni körülbelül, hogy mennyit bír még egy, az Elektro Hungarynél is kapható akkumulátor töltés nélkül. Windows operációs rendszer esetén a tálca jobb alsó sarkában kell keresgélni a töltöttség állapotát jelző ikont. Ez mutatja, hogy a rendszer becslése szerint még mennyi ideig lehet kihúzni hálózati áramforrásra való csatlakozás nélkül, továbbá százalékos értéket is láthatunk annak kapcsán, hogy a laptop akkumulátorának töltöttségével mi helyzet.

Normál esetben a töltöttség szép fokozatosan, percről percre, százalékról százalékra csökken. Ha épp dolgozik rajta az ember, akkor a legfontosabb teendőket még az előtt elvégezheti, hogy az aksi lemerülne. Van lehetőség priorizálni a feladatokat.

Ha azonban a töltöttségjelzőn a százalékos érték hirtelen nagyot esik, akkor az igen kellemetlen tud lenni. Ez azonban nem jelent feltétlenül nagy problémát.

Néha drámaian esik a töltöttség

Néha előfordul a laptopokkal, hogy egyik pillanatról a másikra a töltöttségi állapotuk drámaian csökken, akár 50%-kal. Ez jelentősen rontja a kiszámíthatóságot.

Hírdetés

Annak érdekében, hogy a hasonló malőröket elkerüljük, lehet tenni. Általában ilyesmi olyan akkumulátorokkal szokott megtörténni, amelyek sokat álltak, akár újakkal is. Ha az egyik cellában nyolcvan százaléknyi töltöttség van, egy másikban pedig harminc százalék, akkor amint lemerül a harminc százalékos cella, a gép kikapcsol. Hiába mutat a Windows ötven százalékot, ha másodpercekkel később nem tudjuk használni a gépet.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Nem kell feltétlenül azonnal eldobni az akkumulátort és venni helyette egy újat. Előfordulhat, hogy mindösszesen az akkumulátor formázásával megúszhatjuk a dolgot, ami azt jelenti, hogy ki sem kell venni a gépből.

Ehhez a BIOS-t kell előcsalogatni. Windowsban nem lehet lemeríteni az aksit nullára, pedig ebben az esetben erre van szükség.

Be kell tehát kapcsolni a gépet, majd a megfelelő billentyűt egymás után többször lenyomva megjelenik a BIOS. Ez minden gép esetén más és más lehet, Asus gépeknél az Esc gombot kell nyomkodni, Lenovónál az F1-et, Dellnél és Acernél az F2-t, HP-nál az F10-et, míg MSI esetében a Dellt.

Ezt követően nincs más teendő, csak hagyni kell lemerülni az akkumulátort egészen addig, amíg ki nem kapcsol a rendszer. Ezt követően teljesen fel kell tölteni, majd a töltőn kell még hagyni egy vagy két órán át. Ha szerencsénk van, az aksi máris normál módon működik, ha nem, akkor meg lehet ismételni még egyszer a procedúrát.

Ha ez sem segít, akkor sajnos cellahibásodás állhat a dolog hátterében. Ilyenkor muszáj új akkumulátort vásárolni, ha a gépet hosszabb időtávokra is szeretnénk használni áramforrás nélkül.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »