Az elkövetkező órákban tetőzik a Duna

Az elkövetkező órákban tetőzik a Duna

A dunai árhullám Komáromnál nagy valószínűséggel az éjszakai órákban tetőzik. 2024. június 6-án 18.00 órakor 618 cm, 19.00 órakor 620 cm, 20.15-kor 621 cm magasságot mért a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Jelenleg elsőfokú árvízvédelmi intézkedés van érvényben, a víz gond nélkül levezethető az árvízvédelmi töltések között.

A dunai árhullám a nagymennyiségű csapadék hatására, a folyók vízszint emelkedésével keletkezett. A jelenlegi árhullám nem közelíti meg a 2023. december 27-i helyzetet sem, amikor a folyó 656 centiméterrel tetőzött.

A jelenlegi helyzetnek jártunk utána a Körképpel Komáromban, a Monostori erőddel szemben, az Erzsébet híd, valamint a Monostori híd közötti szakaszon, továbbá a Kis-Dunának nevezett dunai holtág hajógyáron túleső, felső szakaszán.

A két híd közötti kerékpársávnál a Duna víztükre nagyjából a folyómeder pereme alatt másfél méterrel hömpölyög, zavaros hordalék lerakódásaival. A bicikliút nyugodtan bejárható, viszont a szétázott, ingoványos folyópartra nem érdemes rálépni még egy jó fotó kedvéért sem.

A jelenlegi dunai árhullám szerencsére nem közelíti meg a korábbi nagy árvizeket, így Komáromnál emiatt nyugodtan alhatunk.

Összehasonlításként felidézzük a 11 évvel korábbi, 2013-as, júniusi árvizet, amikor a Duna Komáromnál 845 centiméterrel tetőzött, és szükségszerű volt a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség bevezetése is.

Hírdetés

Ekkor a komáromi Erzsébet-szigeten, a híd közelében mintegy 60 ezer zsák homokot használtak fel a védekezéshez, és a küzdelem több napig folyt.

Ha kimegyünk a folyópartra nézelődni, azért most sem árt az óvatosság!

(A jelenleg mért számadat az SMHÚ oldaláról származik.

Áttekintve a magyarországi a Vízügyi hivatal honlapja alapján.)

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »