Újabb részletek derültek ki a csehországi vonatbalesetről

Újabb részletek derültek ki a csehországi vonatbalesetről

Újabb részletek derültek ki a csehországi vonatbalesetről Mészáros Richárd2024. 06. 06., cs – 14:37

Négyen meghaltak és több mint húszan megsérültek egy súlyos vasúti balesetben szerdán röviddel éjfél előtt a kelet-csehországi Pardubicében, egy expressz- és egy tehervonat ütközött össze frontálisan – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió. A négy halálos áldozat között van két ukrán nő, ketten pedig cseh állampolgárok.

A szerencsétlenség okait már egy különbizottság, a vasúti ellenőrzés és a rendőrség is vizsgálja. A vasúti ellenőrzés előzetesen megállapította, hogy a Pardubice-Centrum pályaudvarnál a RegioJet szerelvénye a világító tilos jelzés ellenére haladt tovább, majd összeütközött a tehervonattal. Petr Kupka közlekedési miniszter az X-en azt írta, hogy ennek ellenére nem lehet kizárni a műszaki hibát sem. A közelmúltban felújított pályaudvar előtt ugyanis már fel van szerelve, de egyelőre nincs hivatalosan üzembe helyezve az a biztosító rendszer, amely hasonló problémák felmerülése esetén automatikusan leállítja a vonatokat. A rendszer tesztelése viszont már folyamatban van.

Három ember sérülése közepesen súlyos, a többieké könnyebb – közölte éjjel a helyszínen újságírókkal Vít Rakušan belügyminiszter. Egy későbbi közlés szerint viszont legkevesebb öten vagy hatan szenvedtek közepesen súlyos sérüléseket.

Hírdetés

A sérültek többségét a kiérkező tűzoltóknak és mentőknek elég volt a helyszínen ellátniuk, de több mint huszonöt embert a közeli kórházakba kellett szállítani. A két mozdonyvezető túlélte az ütközést, csak egyikük sérült meg könnyebben, őt kórházban ápolják – mondta Martin Kupka.

Az anyagi kár az első becslések szerint meghaladja a 110 millió koronát.

A RegioJet magántársaság expresszvonata Prágából az ukrajnai Csap felé tartott, amikor a Pardubice–Centrum vasútállomáson összeütközött a tehervonattal. A személyszállító vonaton, amelynek a mozdony utáni első kocsija kisiklott és az oldalára dőlt, összesen több mint 380-an utaztak. Aki nem sérült meg, azt autóbusszal szállították tovább. A tehervonat vegyi anyagokat szállított, de a mozdony utáni első két vagon üres volt, így semmiféle környezeti veszély nem keletkezett, csak anyagi kár – mondta Vendula Horáková, a pardubicei mentők szóvivője újságíróknak.

A baleset következtében leállt a forgalom a Prágából keletre, Brno és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalakon. A hivatalos közlemény szerint a közlekedés a fontos pardubicei vasúti csomóponton várhatóan egész csütörtökön szünetelni fog. A személyszállítást a vasút ezen szakaszain egyelőre autóbuszokkal oldják meg. A RegioJet bejelentette: a társaság kész kártérítést fizetni a baleset minden kárvallottjának. Petr Fiala miniszterelnök még az éjjel kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »