Újra a magyar államé a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Újra a magyar államé a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Több mint egy évig tartó kemény tárgyalássorozat után csütörtökön aláírsára került a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződése, ami azt jelenti, hogy újra Magyarország, illetve a magyar állam a többségi tulajdonosa a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek.

A repteret közel húsz évvel ezelőtt a Gyurcsány-kormány adta el magánkézbe egy rendkívül előnytelen vagyonkezelési szerződés keretében. Sokan a nemzeti vagyon elherdálásának tartották az akkori eladást.

Hírdetés

Fontos kiemelni, hogy a reptér jelentősége nem csak a turizmus és a személyszállítás ágazatában mutatkozik meg, de a stratégiai jelentőségű áruszállítás is kulcsszerepet játszik – lényegében a gazdaság egyik ütőeréről van szó. Ezért is okozott nagy felháborodást, hogy 2005-ben a magyar baloldali kormány az állam és adófizetők számára igen előnytelen feltételek mellett privatizálta a repteret.

Most a magyar állam visszaszerezte a reptér 80 százalékos többségi tulajdonrészét, a fennmaradó 20 százalék a francia VINCI vállalté. A mostani adásvétel keretében 3,1  milliárd euró cserélt gazdát.

Körkép.sk, mandiner.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »