Megoszlik a nemzetközi közösség véleménye a független palesztin állam elismeréséről

Megoszlik a nemzetközi közösség véleménye a független palesztin állam elismeréséről Mészáros Richárd2024. 05. 23., cs – 09:19

A párizsi vezetés nem tartja időszerűnek a palesztin állam egyoldalú elismerését – közölte szerdán a francia külügyi tárca. Washington az egyoldalú elismerések ellenében szólalt fel, Berlin pedig a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

A körülmények jelenleg nem megfelelőek egy független Palesztin állam hivatalos elismerésére, mivel egy ilyen döntésnek túl kell mutatnia egy jelképes vagy politikai színjátékon – ismertette a francia külügyminiszter.

Stéphane Séjourné elhatárolódott Írország, Spanyolország és Norvégia által tett, a palesztin állam egyoldalú elismerésére vonatkozó bejelentésétől, és kiemelte: reményei szerint felgyorsulnak a gázai tűzszünet biztosítására tett erőfeszítések.

Hírdetés

„Franciaország úgy gondolja, hogy a feltételek nem adottak ahhoz, hogy egy ilyen döntésnek tényleges hatása legyen” – mondta Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel folytatott párizsi megbeszélését követően Séjourné.

Párbeszéd nélkül nem jöhet létre kétállami megoldás – jelentette be a német külügyminisztérium. „Egy független palesztin állam létrejötte a német külpolitika határozott célkitűzései között szerepel” – közölte a német külügyminisztérium szóvivője egy berlini konferencián.

Joe Biden amerikai elnök szerint a palesztin államot nem egyoldalú elismerésekkel, hanem a felek közti közvetlen tárgyalások útján kell megvalósítani – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. „Az elnök határozottan támogatja a kétállami megoldást, ahogy azt egész pályafutása alatt is tette” – tette hozzá.

Lengyelország rávilágított, támogatja a kétállami megoldást a közel-keleti válsághelyzet megoldása érdekében. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette: támogatják az Európai Unió és más országok vezetőinek erőfeszítéseit egy hosszú távú, stabil megoldás elérése érdekében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök üdvözölte, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia is elismeri a palesztin államot. A török elnök egy ankarai rendezvényen közölte, hogy rendkívül elégedett ezen országok döntésével.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »