Mégsem lesz magasabb a korkedvezményes 13. nyugdíj, mint az öregségi

Mégsem lesz magasabb a korkedvezményes 13. nyugdíj, mint az öregségi Mészáros Richárd2024. 06. 24., h – 13:56

Nem lesz magasabb a korkedvezményes 13. nyugdíj, mint az öregségi 13. nyugdíj, a munka-, szociális és családügyi minisztérium felszámolta ezt az aránytalanságot – tájékoztatott Natália Jachym Holubová, a tárca szóvivője. A parlament a múlt héten hagyta jóvá a szociális biztosításról szóló törvény szükséges módosítását.

Hírdetés

 „A parlament megszavazta, hogy egyetlen nyugdíjfajta után folyósított 13. nyugdíj sem lehet magasabb, mint az öregségi 13. nyugdíj. Egyszerűen beiktattunk a törvénybe egy plafont, úgy, ahogy a minimális 13. nyugdíj összege is meg van szabva, és egyik nyugdíjfajta esetében sem lehet kevesebb 300 eurónál. Ez így helyes és igazságos” – mondta Erik Tomáš (Hlas) szakminiszter.

A korkedvezményes nyugdíjasok eredetileg 635,50 euró 13. nyugdíjat kaptak volna decemberben, az öregségi nyugdíjasok 606,30 eurót.

„A tavalyi évig a korkedvezményes nyugdíjak átlaga mindig alacsonyabb volt, mint az öregségi nyugdíjak átlaga. Viszont a makroökonómiai mutatók és részben a minisztérium előző vezetésének szerencsétlen beavatkozása miatt a tavalyi évben először történt meg, hogy a korkedvezményes nyugdíjak átlaga magasabb lett az öregségi nyugdíjakénál, mégpedig közel 30 euróval. Ezért állt elő ez az aránytalanság a 13. nyugdíjak átlagánál is” – magyarázta a minisztérium.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »