Az SaS határozottan ellenzi, hogy több választókerületet hozzanak létre az országos helyett

Az SaS elutasítja, hogy az országos választókerület helyett több választókerületet vezessenek be Szlovákiában. Azzal érvel, hogy ezáltal nem lennének egyenértékűek a választók szavazatai, több szavazat veszne el, és politikai hátsó szándékot lát a törvényjavaslat mögött. Éppen ezért felszólította a szintén ellenzéki KDH-t, hogy ne támogasson ilyen módosításokat a választójogi törvényben.

„Nem állja meg a helyét az az érv, hogy ez egy demokratikusabb választási rendszer lenne és javulna a parlamenti képviselet. Mivel a törvények az ország egész területén érvényesek, a szavazóknak jogában áll országos képviselőket választani. Az sem igaz, hogy egy adott kerületből származó képviselő többet tehet a saját régiójáért, mint mások, ezt azoknak a kelet-szlovákiai smeres képviselőknek a tevékenysége is cáfolja, akik hosszú évek óta parlamenti képviselők, de egyáltalán nem tettek semmit a keleti régiókért”

jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

A párt szerint politikai hátsó szándék húzódik a javaslat mögött, és a változás csakis a Smer-SD-nek kedvezne, mert ezáltal sokkal több mandátumot szerezne. A párt ezért felszólítja a KDH-t, hogy ne támogasson ilyen törvénytervezetet, és ne dőljön be a kormánykoalíciónak.

„Egy ilyen módosítás nem segítené a képviseleti demokráciát Szlovákiában”

Hírdetés

zárta Gröhling.

A választási rendszer módosításáról Matúš Šutaj Eštok, a Hlas-SD elnöke, belügyminiszter, valamint Milan Majerský, a KDH elnöke beszélt egy hétvégi politikai tévévitában. A felek egyetértettek abban, hogy több választókerületre lehetne osztani az országot. A Hlas-SD további megvitatásra a koalíciós tanács elé terjeszti a javaslatát. A KDH a nyolc megyével megegyező választókerületek létrehozásával értene egyet, ebben az esetben elképzelhetőnek tartja a kormánykoalíciós javaslat támogatását.

Körkép-vélemény:

Megjegyezzük, egy több választókerületes rendszerben jóval nagyobb eséllyel jutnának be olyan pártok képviselői a parlamentbe, melyek rendes pártstruktúrával rendelkeznek, ahogy óriási lehetőség lenne ez a Magyar Szövetségnek is, mely a magyarlakta régiókban tudná hatékonyan megszólítani a választókat, ezzel pedig képviseletet szerezni a szlovák törvényhozásban

Körkép.sk, tasr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »