A Magyar Szövetség üdvözölné a több választókerület létrehozását

A Magyar Szövetség üdvözölné a több választókerület létrehozását Mészáros Richárd2024. 06. 24., h – 13:40

A Magyar Szövetség üdvözli a választási rendszer átalakítására irányuló szándékot – derül ki a párt Új Szóhoz eljuttatott közleményéből. 

Hírdetés

A Magyar Szövetség szerint a jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe a regionalizmus elvét, amely hatványozottan hátrányos helyzetbe juttatja Szlovákia déli és keleti régióit.

„Magyar Szövetség a 2023-as parlamenti választások során 4 déli megyében (Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya, Kassa) haladta meg az 5 százalékos eredményt és ezekből Nagyszombat és Nyitra megyében 10 százalék felett teljesített. Ennek a jelentős számú választónak jelenleg nincs képviselete a parlamentben” – közölte Pálinkás Évi, a Magyar Szövetség szóvivője. A témában szakértői vitát szorgalmaztak, amelyben a párt is szerepet kíván vállalni.

A választási rendszer módosításáról Matúš Šutaj Eštok, a Hlas elnöke, belügyminiszter, valamint Milan Majerský, a KDH elnöke beszélt egy hétvégi politikai tévévitában, egyetértettek abban, hogy több választókerületre lehetne osztani az országot. A Hlas további megvitatásra a koalíciós tanács elé terjeszti a javaslatát. A KDH a nyolc megyével megegyező választókerületek létrehozásával értene egyet, ebben az esetben elképzelhetőnek tartja a kormánykoalíciós javaslat támogatását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »