Még nem tudni, mikor emelik le a Prágából érkezett sétahajót a Bodrog vizéről

Még nem tudni, mikor emelik le a Prágából érkezett sétahajót a Bodrog vizéről

Még nem tudni, mikor emelik le a Prágából érkezett sétahajót a Bodrog vizéről Németi Róbert2024. 06. 24., h – 13:45 Bodrogszerdahely/Ladmóc |

Nagyjából két héttel ezelőtt érkezett meg Prágából Bodrogszerdahely határába az a sétahajó, amelyet az érdeklődők a Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) tervei szerint már idén nyáron kipróbálhatnak a nagymihályi járásbeli Széles-tavon. A hét országot és több mint 3500 kilométert megtett sétahajót egy hatalmas daru segítségével fogják leemelni a Bodrog vizéről, de azt, hogy erre pontosan mikor kerülhet sor, a megye még nem tudja.

A 164 fő befogadására alkalmas Bifa típusú hajó napozóterasszal és légkondicionált szalonnal is büszkélkedik. Ha minden a tervezettnek megfelelően történik, a sétahajó hajókirándulások, különleges rendezvények és céges rendezvényeknek ad majd otthont Kelet-Szlovákia legnagyobb vízfelületén, a Nagymihály melletti Széles-tavon (Zemplnínska Šírava). A jármű 2012-ben átfogó felújításon esett át, melynek eredményeként olyan kényelmi felszerelések kerültek beépítésre, mint a mellékhelyiségek, a bár és a saját konyha. 

Hírdetés

A hajót működtető vállalkozás társfinanszírozójaként bemutatott Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) a kikötő és közvetlen környezetének korszerűsítését tervezi. A Prágából május második felében útnak indult sétahajó nagyjából két héttel ezelőtt érkezett meg a Bodrogszerdahely melletti kikötőbe Németországon, Ausztrián, Horvátországon, Szerbián, Magyarországon és Szlovákián keresztül. Azóta a híd melletti kikötőben vesztegel, de csak akkor folytathatja útját a víztározó irányába, amikor a hajó tulajdonosa, a Zempléni Vízi Közlekedés (ZVD, s.r.o.) bebiztosítja annak szárazföldi átszállítását. 

„A projekt határideje szerint a közlekedést 2025 októberéig kell megvalósítani. Egy átfogó fejlesztési projektről van szó, amelynek megvalósítási ideje maximálisan két évig tarthat. A hajó idén júniusban érkezett meg a Bodrogszerdahely melletti kikötőbe, eddigi meglátásaink szerint pedig azt tervezzük, hogy rövid időn belül, a szárazföldön át szállítjuk tovább egészen a széles-tavi víztározóig. A szárazföldi szállítás bonyolult, sok adminisztratív engedélyt és logisztikai megoldást igényel. Ettől függetlenül a projekt határideje nincs veszélyben” 

– közölte az Új Szóval Katarína Strojná megyei szóvivő. 

Lapunk értesülése szerint a hajó tulajdonosa azt szeretné, hogy minél hamarabb leemeljék a Bodrogról és elszállítsák a célállomásba, de mivel egy valóban komplikált feladatról van szó, melyhez speciális darukra van szükség, a helyzet nem egyszerű. Csak úgy mint néhány évvel ezelőtt, amikor a Domasa víztározóra szánt Bohémia hajót szállították át a Bodrogról, a Labe sétahajót is a Bodrogszerdahelytől mindössze néhány kilométerre található Ladmóc község kataszterében lévő kikötőben fogják áthelyezni a folyóról egy speciális teherautó pótkocsijára. A sétahajót az eperjesi székhelyű ZVD s.r.o. vállalat fogja működtetni, mely a megyei önkormányzat Terra Incognita nevű projekt keretében egy 170 000 eurós támogatást nyert terveinek megvalósítására.  


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »