Megint kitalált valamit a FIFA – nem biztos, hogy a játékosok örülnek neki

Megint kitalált valamit a FIFA – nem biztos, hogy a játékosok örülnek neki

Gianni Infantino, a FIFA elnöke éppen a Szaúd-Arábiában a negyeddöntők és az elődöntők között tartó klubvilágbajnokságot használta apropónak annak bejelentésére, hogy 2025-ben 32 csapatos tornát rendeznek, „kiváltva” az eddigi Konföderációs-kupát.

A 32 csapatos tornát az Egyesült Államokban rendezik, majd 2025. június 15. és július 13. között. Mind a hat konföderáció legalább egy klubbal nevezhet majd, a klubfutball szempontjából legerősebb kontinenst, Európát „csak” 12 csapat képviselheti majd.

Már biztos a Chelsea, a Real Madrid és a Manchester City részévétele, miután ez a három klub nyerte meg a legutóbbi három Bajnokok Ligája-kiírást, 2021-ben, 2022-ben vagy 2023-ban. Hozzájuk csatlakozik majd a 2024-es győztes. (A FIFA anyagaiból az következtethető ki, hogy amennyiben a Real Madrid vagy a Manchester City nyerné meg a mostani sorozatot, a döntőben legyőzött csapat nem léphet a helyére.)

A Bayern München, a Paris St-Germain, az Internazionale, a Porto és a Benfica is biztosan résztvevője a tornának, UEFA-együtthatói alapján.

Ami a további kontinenseket illeti, Dél-Amerikának hat helye lesz, ebből három ismert már, mindegyik brazil klubé (Palmeiras, Flamengo, Fluminense).

A tulajdonképpeni rendező Concacaf-zónának öt hely jut, ebből egy az alkalomnak szól: egy csapat rendezőként vehet majd részt. További három hely már „elkelt”, két mexikói, a Monterrey és a León mellett a Seattle Sounders vitte el, utóbbi nem a házigazda jogán, a zónát „főszabályként” az ottani Bajnokok Ligája győztesei képviselhetik.

Hírdetés

Afrikából is négy csapat lesz, az egyiptomi al-Ahly (a CAF Bajnokok Ligája 2021-es és 2023-as győztese), valamint a marokkói Wydad AC helye már biztos.

Ázsiából négy csapatot hívnak, ebből kettő ismert már az ottani BL végeredményei alapján: a szaúdi al-Hilal és a japán Urava Red Diamonds. Az óceániai zónának egyetlen helye lesz, amit az Auckland City visz el.

A csapatokat majd nyolc négyes csoportba osztják, minden kvartettből a legjobb kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba.

A FIFA szerint a nyári dátumokat úgy határozták meg, hogy a menetrend igazodjon a nemzetközi naptárhoz, elegendő pihenőidő álljon rendelkezésre a következő szezon kezdete előtt.

A Profi Labdarúgók Szövetsége és a FIFPro, a játékos-szakszervezetek világszövetsége ugyanakkor bírálta a torna kiírását, jelezve, a futballisták egészségi állapota és családi élete nem fontos a FIFA-nak.

A világszövetség „újragondolta” a most zajló klubvilágbajnokság jövőjét is. Részben az új sorozat kapja majd a klubvilágbajnokság, hivatalosan a FIFA klubvilágbajnokság (angolul: FIFA Club World Cup) nevet, míg a mostani az Interkontinentális-kupa elnevezés alatt fut majd, hasonlatosan az először 1960-ban kiírt eredetihez.

Változik a lebonyolítási rendszer is, az UEFA Bajnokok Ligája győztese mindig csak a döntőben kapcsolódik majd be, s találkozik a további öt konföderáció bajnokcsapatából eggyel.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »