Megalakult a Szent Hedvig Plébániai Karitászcsoport Vácon

Megalakult a Szent Hedvig Plébániai Karitászcsoport Vácon

Néhány héttel ezelőtt több váci templomban toborzás indult egy plébániai karitászcsoport megalakítása céljából. A felhívásra a Hétkápolna, a Barátok temploma, a Piarista templom, a Fehérek temploma, a Regőczi kápolna, az Irgalmas kápolna és a Karolina kápolna templomi közösségeiből 24-en jelentkeztek karitatív szolgálatra, így november 7-én megalakult a Váci Szent Hedvig Plébániai Karitászcsoport.

Szeretetszolgálatuk végzésére megbízást kaptak Molnár Zsolt plébánostól, ezért november 19-én, a Fehérek templomának közössége előtt egy évre ünnepélyesen elköteleződtek a szegények segítésére.

Tanczik Balázs plébános helyettes a 11 órai szentmise végén felidézte Szent Erzsébetnek a legelesettebbek iránti szeretetét és azt a legendát, mely szerint egyszer, télvíz idején, amikor Erzsébet kenyereket vitt a szegényeknek, sógora, Henrik herceg számonkérően megállította, és azt akarta tudni, mit visz. Erzsébet megnyitotta kötényét és a benne lévő kenyerek rózsákká változtak.

Erre a csodára emlékezve az elmúlt hetekben a karitászcsoport tagjai a városban lévő pékségekben kenyereket gyűjtöttek, amelyeket az oltár előtt helyeztek el.

Tanczik Balázs megáldotta és megszentelte ezeket a kenyereket, majd az új karitászcsoport tagjainak elköteleződése következett. Vállalták, hogy az elkövetkező egy évben Isten szándéka és a szentek példája szerint igyekeznek végezni rászoruló embertársaik szolgálatát. Majd átvették a plébánosi megbízó leveleket, valamint a karitász piros lángoló kereszttel díszített ruháját, melyet magukra öltve az oltár elé vonultak, hogy a szentmise záró áldását térdelve fogadják.

Az újonnan elköteleződött karitászcsoport tagjai Szent Erzsébet nyomán, a szegények felkeresését és az ősegyház alamizsnaosztását jelképezve Vác főterén, a templom előtt kiosztották a szentmise résztvevőinek a kis kenyereket, továbbá a városban élő néhány szegény családnak juttattak kenyéradományt.

A karitászcsoport Szent Hedviget választotta védőszentjének, akinek a szobra több éve díszíti a főtéren álló templom oldalát.

Hírdetés

A karitászcsoport tagjai Szent Hedvig közbenjárását kérve kezdték meg szolgálatukat a szegények, a legelesettebbek támogatására. A tél közeledtével, az adventi időszakban kiemelt céljuk, hogy segítséget nyújtsanak váci rászorulók számára.

Hálásan köszönik az RST Pékség, valamint Rácz Zoltán és Rácz Roxána Viktória kenyéradományait.

A karitászcsoport tagjai a [email protected] címre továbbra is szeretettel várják azoknak az Istenben hívő, felelősséget érző és a szegényekért tenni akaró emberek jelentkezését, akik szívesen segítenének a város legszegényebbjein.

Árpád-házi Szent Erzsébet magyar királyi hercegnő, thüringiai hercegné, a szegények és betegek pártfogója volt. Férje, Lajos thüringiai herceg halála után, 1227-ben Erzsébet saját kezébe vette a családi birtokok feletti irányítást és a jövedelmeket a szegények és betegek segítésére fordította. Erzsébet gyakran látogatott el a városok szegénynegyedeibe, hogy ételt, ruhát és pénzt adjon az ott élőknek. Világszerte népszerű és ismert magyar szent, néhány éve Ferenc pápa éppen Szent Erzsébet emléknapjára – november 19-ére – hirdette meg a szegények világnapját.

 

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »