Matovičék Šimkovičová leváltására fognak szavazni, ha sor kerül az ülésre

Matovičék Šimkovičová leváltására fognak szavazni, ha sor kerül az ülésre

Matovičék Šimkovičová leváltására fognak szavazni, ha sor kerül az ülésre Mészáros Richárd2024. 02. 12., h – 14:27

A Szlovákia mozgalom nem tartja meglepőnek, hogy hétfőn nem sikerült megnyitni a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülést. Ha megvalósul az ülés, a Szlovákia a leváltására fog szavazni.

Igor Matovič, a mozgalom elnöke szerint a kormánypártok „betömték az ellenzék száját”, lehetetlenné tették a rendkívüli ülés megnyitását. „Ez a kormánykoalíció szégyene. Mi nyolcszor szavaztuk meg nekik csak a Roman Mikulec belügyminiszter elleni rendkívüli üléseket” – mondta Matovič újságíróknak a parlamentben.

Hírdetés

Matovič hozzátette, Šimkovičová az UNESCO kulturális és oktatási konferenciájára utazott az Egyesült Arab Emirátusokba. Bírálta, hogy hat napig, egészen február 17-ig tart a hivatalos külföldi útja, bár a konferencia csak három napos (február 13-15.).

Michal Šipoš frakcióvezető hozzátette, Šimkovičová az iskolapélda a Fico-kormány minisztereinek alkalmatlanságára.

Kedden próbálják újra megnyitni a parlamentben a Šimkovičová leváltásáról szóló rendkívüli ülést. Hétfőn ugyanis második nekifutásra is határozatképtelen volt a parlament. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök kedden 8 órára halasztotta ezt a programpontot.

A kulturális miniszter visszahívását az ellenzéki PS és az SaS kezdeményezte. Érvelésük szerint a miniszter a lépéseivel és nyilatkozataival aránytalanul beavatkozik a kulturális élet szabadságába. Problémásnak tartják az állami támogatási alapoknál tervezett változásokat is, az intézmények függetlenségét és közszolgálatiságát féltik.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »