Mától némiképpen enyhültek az ingázókra vonatkozó előírások

Mától némiképpen enyhültek az ingázókra vonatkozó előírások

Hétfőtől enyhültek az ingázókra vonatkozó előírások. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete értelmében a hétnaposnál nem régebbi negatív PCR- vagy antigénteszt helyett elég felmutatni a védőoltásról vagy a betegség leküzdéséről szóló igazolást – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

Az új feltételek azokra a személyekre vonatkoznak, akik már megkapták az mRNS-vakcina második adagját is, és a második oltás beadása óta több mint 14 nap eltelt, vagy akiket a vektorvakcina első adagjával beoltottak, és az oltás óta több mint 28 nap telt el.

„A negatív teszt helyett elég a védőoltástról vagy a betegség leküzdéséről szóló igazolást felmutatniuk a Szlovákiába való belépéskor azoknak a szlovák állampolgároknak is, akiknek a szomszédos országban van átmeneti vagy állandó lakhelyük, a határtól 100 kilométeren belül” – mondta Račková.

Hírdetés

Továbbra is érvényes, hogy nem kell karanténba vonulniuk vagy negatív tesztet felmutatniuk a fuvarozóknak, a vasúti vagy a légi közlekedésben dolgozóknak, az egészségügyi dolgozóknak vagy a temetkezési vállalatok munkatársainak, függetlenül attól, hogy zöld, piros vagy fekete országból érkeznek-e. A diákok, a hozzátartozójukat ápolók vagy a sportolók is mentesülnek a karantén alól.

„Pontosították ugyanakkor, hogy Szlovákia területére negatív antigénteszttel csak olyan művészek léphetnek be, akiknek – Ukrajna kivételével – valamelyik szomszédos országban van állandó vagy ideiglenes lakhelyük” – tette hozzá Račková.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »