Hadtudományok Intézete (ISW): A harkivi orosz támadás diverzáns akció

Hadtudományok Intézete (ISW): A harkivi orosz támadás diverzáns akció

A Harkivi régióban folytatott orosz katonai műveletek célja, hogy elvonják az ukrán erőket más kritikus frontvonalakról – állítja a Hadtudományok Intézete (Institute for the Study of War, röviden ISW) amerikai agytröszt egy új jelentésében. Az elemzés azt követően készült, hogy az ukrán erők saját közlésük szerint szombat reggel kilenc ellenséges támadást vertek vissza sikeresen a régióban.

Az ISW szerint a pénteken megkezdett orosz támadó hadműveletek korlátozott kiterjedésűek, és nem utalnak egy nagyobb támadásra, amely Harkiv város bekerítésére és elfoglalására irányulna. Ehelyett úgy tűnik, hogy a közvetlen cél az ukrán csapatok visszaszorítása az orosz Belgorodi régió körzetétől, valamint az orosz erők tüzérségi lőtávolságra való helyezése.

Az ISW jelentése kiemeli, hogy bár az orosz csapatok pénteken némi taktikai sikert értek el, műveleteik során viszonylag kis erőket és korlátozott felszerelést alkalmaztak.

Hírdetés

A jelenlegi becslések szerint Oroszország 35 000-50 000 katonát állomásoztat a térségben, ami magában rejti az eszkalálódás lehetőségét. Az elemzők azt is megjegyezték, hogy az oroszok egy 10 kilométeres pufferzóna (ütközőzóna) létrehozásán fáradoznak a határ mentén, hogy megkönnyítsék a tüzérségi műveleteket.

E mozgások ellenére az ISW úgy értékeli, hogy a jelenlegi orosz taktika nem jelzi azt a szándékot, hogy teljeskörű offenzívát indítanának Harkiv elfoglalására, amely feladat lényegesen nagyobb és összetettebb katonai műveletet igényelne. Elemzők becslése szerint egy ilyen támadó művelethez 200 000-300 000 katonára lenne szükség, ami messze meghaladja a térségben jelenleg jelen lévő orosz erők lehetőségeit.

A jelentés azt is feltételezi, hogy az orosz fél még az Ukrajnának szánt további nyugati segélyek várható megérkezése előtt maximalizálná a stratégiai előnyöket a fronton.

Körkép.sk, Twitter/ISW nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »