Egy nepáli és egy brit hegymászó is rekordott döntött az Everesten

Egy nepáli és egy brit hegymászó is rekordott döntött az Everesten

Nyitókép: Facebook, Nepal Mountain Guide Team

Kami Rita nepáli serpa ma huszonkilencedik alkalommal mászta meg a Mount Everestet, amivel ismét megdöntötte saját világrekordját. A rekordot a külföldi hegymászók közül a legtöbb csúcsmászással rendelkező brit Kenton Cool is megdöntötte, aki ma tizennyolcadik alkalommal állt a világ legmagasabb hegyén.

Az ötvennégy éves Kami Rita helyi idő szerint ma reggel érte el a Mount Everest csúcsát, amely 8849 méteres tengerszint feletti magasságban van. Az 50 éves Cool körülbelül egy órával később egy másik expedíció részeként érte el az Everestet.

Hírdetés

Mindketten a délkeleti úton jutottak fel a csúcsra. Azon, ahol 1953-ban a világon elsőként az új-zélandi Edmund Hillary és társa, Tenzing Norkej serpa.

Kami Rita 1994-ben mászta meg először a világ legmagasabb hegyét, és azóta szinte minden évben feljutott az Everestre. Tavaly hét nap leforgása alatt kétszer is megmászta. Édesapja is ismert hegyi vezető volt, aki az első, külföldieket segítő serpák egyikeként mászta meg az Everestet. Kami Rita a világ legmagasabb hegye mellett több más ismert 8000 méteres csúcsokat is meghódított, mint például a K2, Cso Oju, Manaslu vagy a Lhoce.

Nepálban nemrég kezdődött a mászószezon, és a helyi hatóságok már több száz engedélyt adtak ki a világ legmagasabb hegyének megmászására. Tavaly több mint 600 hegymászó hódította meg. A tavalyi esztendőben 18 ember halt meg a Mount Everest megmászása során, ami egy szezonban az eddigi legtöbb.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »