Hasznos újítás – jó hír érkezett a tömegközlekedést használóknak

Hasznos újítás – jó hír érkezett a tömegközlekedést használóknak

A fejlesztéseknek köszönhetően már a legfrissebb menetrendi információk, sőt a legújabb mikromobilitási pontok is megtalálhatók a Nemzeti Adathozzáférési Pont rendszerében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Intelligens Közlekedési Rendszerek Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: egyre több közlekedési szolgáltató, valamint utazástervező alkalmazást kínáló vállalkozás használja a közlekedési adatokat egy helyen elérhetővé tévő felületet.

Már öt éve elérhető Magyarországon is a Nemzeti Adathozzáférési Pont (NAP), amely az egyéni és tömegközlekedést használók, valamint a fuvarozók számára is elengedhetetlen segítséget nyújt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Intelligens Közlekedési Rendszerek Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: az informatikai rendszert a közúti közlekedéssel kapcsolatos adatok megosztása érdekében hozták létre 2019-ben. Az elsődleges felhasználói körbe többek között mobilapplikáció-üzemeltetők, digitálistérkép-szolgáltatók, valamint logisztikával, fuvarozással és szállítmányozással foglalkozó vállalatok tartoznak. A felsorolt cégek gyakorlatilag saját szolgáltatásokat fejlesztenek a Nemzeti Adathozzáférési Pontba betöltött adatokból.

A NAP segítségével a közútkezelők, közlekedési vállalatok, parkolóüzemeltetők és egyéb adatgazdák meg tudják osztani a közlekedés folytonosságával, biztonságával kapcsolatos, gépi feldolgozásra alkalmas adatokat.

Verdes Máté hozzátette: főként forgalmi adatok és baleseti információk érhetők el a felületen, amelyek egyébként felkerülnek a Magyar Közút által üzemeltetett Útinform honlapjára, illetve a hírportálok, rádiók is ezen adatok alapján közlik az aktuális közlekedési híreket, információkat. A közutakon történő legfontosabb események, így például a tervezett munkavégzésekkel, felújításokkal kapcsolatos információk is rendszeresen bekerülnek a NAP-rendszerbe.

Hírdetés

A legnagyobb digitálistérkép-szolgáltatók közül regisztrált, együttműködő partner a Waze, a Google Térkép, a TomTom és a Year is.

Ráadásul egy friss fejlesztésnek köszönhetően egyszerűbbé vált a regisztráció, valamint a metaadatok és az adatcsomagok elérése is.

Verdes Máté közölte: multimodális utazási információkra vonatkozó felületet alakítottak ki, ahol a legfontosabb, tömegközlekedéssel kapcsolatos információk, illetve a legfrissebb menetrendi adatok érhetők el, sőt a kölcsönözhető kerékpárok, rollerek mikromobilitási pontjait is meg lehet találni. Az újításnak köszönhetően ugyanis a NAP-rendszerbe

fel lehet tölteni, hogy mely településeken, és azon belül pontosan hol lehet igénybe venni ezeket a közlekedési eszközöket.

A szolgáltatást a fejlesztők, kutatók és a közlekedés egyéb érintettjei egy regisztráció után térítésmentesen és korlátlanul használhatják saját alkalmazásaikban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »