„Más már nincs, csak a tanítás öröme, amit veszíthetünk” – engedetlenségi mozgalom

„Más már nincs, csak a tanítás öröme, amit veszíthetünk” – engedetlenségi mozgalom

Fővárosi intézmények mellett dunakeszi, szombathelyi és szigetmonostori tanárok is csatlakoztak az akcióhoz. Érdeklődésünkre a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tiltakozó pedagógusa azt mondta, nincs más eszköz a kezükben, már „minden mindegy”.

Második hete folytatódnak a polgári engedetlenségi akciók az iskolákban, miután egy február 11-én megjelent kormányrendelet ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát.

Hétfőn vidéken

  • a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium,
  • a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola és
  • a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola

tanárai csatlakoztak az akcióhoz.

Budapesten

  • a Leövey Klára Gimnázium,
  • a BGSZC II. Rákoczi Ferenc Technikum,
  • a Fekete István Általános Iskola,
  • a Corvin Mátyás Gimnázium és
  • a Kempelen Farkas Gimnázium

Hírdetés

tanárai döntöttek hétfőn a polgári engedetlenség mellett.

A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium volt diákjai pedig közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat a tanárok mellett.

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban végül 31 pedagógusa, a nevelőtestület több mint fele nem vette fel a munkát hétfőn – mondta el érdeklődésünkre Békésiné Kitka Anikó, az iskola egyik pedagógusa. Döntésüket azzal indokolják, hogy nincs más eszköz a kezükben, miután az említett rendelet ellehetetlenítette a jogszerű sztrájkot, illetve abban a formában, ahogyan azt tervezték – magyarázta a tanár, aki szerint a „minden mindegy” kifejezés tökéletesen illik a mostani helyzetre, mert nincs veszteni valójuk. Hozzátette: ha esetleg néhányuktól, akár mindenkitől, aki részt vesz az engedetlenségben, megválnának, az egyetlen,

amit veszíthetnek, a tanítás öröme, „más már nincs”.

Békésiné Kitka Anikó szerint a január 31-i sztrájkkal kapcsolatban megfogalmazottak továbbra is irányadóak: nagyobb megbecsültséget szeretnének mind anyagilag, mind pedig morálisan, illetve azt, hogy a gyerekek évek óta tartó leterheltsége, már ami a tananyagot illeti, csökkenjen. Mint mondta, érzésük szerint, ami szakmai kérdés lenne, azt nem egyeztetik azokkal, akik ezekre érdemi válaszokkal szolgálhatnának.

A hétfői tanítással kapcsolatban elmondta, hogy azok a tanárok, akik mégis felvették a munkát, összevont órákat tartanak, ami a gyakorlatban felügyeleti ellátást jelent, nem pedig normális tanítási órákat. De minden diáknak, illetve osztálynak van felügyelete – ismételte meg. Békésiné Kitka Anikó szavai szerint a kicsik nem nagyon értik a helyzetet, a felsőbb évesek érdeklődnek a helyzet iránt, a szülők részéről pedig rengeteg a pozitív visszajelzés.

Így folytatódott hétfőn a polgári engedetlenség

A Zrínyi Ilona Általános Iskola 22 tanára már pénteken jelezte a Telexnek, hogy csatlakozni fognak a polgári engedetlenséghez, leszögezve, hogy a megmozdulásuk teljesen politikamentes.

A Zöldsziget Körzeti Általános Iskola tanárai közül kilencen éltek a polgári engedetlenség eszközével, míg a Leövey Klára Gimnázium 33 tanára nem vette fel a munkát hétfőn a körülbelül 70 fős tanári karból. A tiltakozást szervező tanár úgy fogalmazott: a kormány rendelete a látható és észrevehető tiltakozás lehetőségét is elvette tőlük, ezért nagy lépésnek érzi ezt a kiállásukat.

A BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumból 16 tanár vesz részt a tiltakozásban. Az egyik pedagógus szerint egy szakképzési iskolában ez nagyon jó számnak tekinthető. A Fekete István Általános Iskolában négyen kezdték meg a tiltakozást, ők a munkaidő 50 százalékában fognak „engedetlenkedni”.

A Corvin Mátyás Gimnázium 16 tanára vesz részt az engedetlenségben 8:30 és 14:30 között. A Kempelen Farkas Gimnáziumból – egy szülő információja szerint – az 50 fős tanári karból 42-en csatlakoztak a polgári engedetlenséghez – olvasható mások mellett a Telexen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »