A kullancsok már aktívak, természetjárás után tanácsos átvizsgálni magunkat

A kullancsok már aktívak, természetjárás után tanácsos átvizsgálni magunkat

A kullancsok főként a szaporodási időszakban, általában áprilisban és májusban keresik áldozataikat. Leggyakrabban fűben, alacsony bokrokban, sűrű aljnövényzetben, tisztásokon, erdők szélén fordulnak elő, hívta fel a veszélyre a figyelmet a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ SR). Azt tanácsolják, hogy természetjárás után vizsgáljuk át a bőrünket.

A kullancs a vért adó gazdára hang- és szaginger hatására ejti rá magát. A bőr átszúrása előtt érzésteleníti azt – így észre sem vesszük, hogy ránk akaszkodott és néha napokig észrevétlenül szívhatja a vérünket. „Ha kullancsot találunk a testünkön, azt a lehető leghamarabb el kell távolítani.

A természetben való tartózkodás után ezért javasolt a teljes bőrfelület átvizsgálása, különös tekintettel a hónaljra, a hajlatokra, a térd alatti területre és a fej hajas részére.
A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe.

Hírdetés

Egyes vélemények szerint csavaró mozdulattal kell kihúzni, mások szerint kerüljük a csavaró mozdulatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár órán belül kapott kullancs körömmel, csavaró mozdulat nélkül enyhe húzással többnyire kijön a fejének beszakadása nélkül. A fej nem baj, ha bent marad a bőrben, az nem okoz különösebb problémát, mint bármely idegen test – kis reakciót kelt, majd kilökődik. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat (viszont fertőzést már nem terjeszt).

Ezután jódos oldattal kenjük be a kullancs helyét. Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó nyomtalanul. Fertőzést jelez, ha néhány hét múlva a kullancscsípés helye körül halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ez a bőrtünet csak a fertőzöttek közel kétharmadánál jelenik meg.

Kb. 20–30%-ban a fertőzésnek semmilyen tünete nincs – csak később jelennek meg, esetleg az ízületi, idegi vagy szívtünetek. Ezért tanácsos minden ilyen esetben orvoshoz fordulni. Korai stádiumban a fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk/https://heimpalkorhaz.hu/)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »