EP-választás: egyes pártoknak már most véget érhet a verseny

EP-választás: egyes pártoknak már most véget érhet a verseny

A pártoknak péntek délután négy óráig kell bejelenteniük az európai parlamenti választási listájukat.

Az európai parlamenti választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, és azokat május 3., péntek 16 óráig leadják a Nemzeti Választási Irodának. Egy listán legfeljebb 63 jelölt lehet, vagyis háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt ember neve kerül fel.

A sorrendet a párt határozza meg, de utána már nem módosíthatja. Ha egy jelölt lemond vagy elveszíti a választójogát, akkor az utána következő lép a helyére.

A választási iroda ellenőrzi a leadott ajánlásokat, a Nemzeti Választási Bizottság pedig négy napon belül dönt a lista nyilvántartásba vételéről.

Hírdetés

A választási bizottságoknak minden hiányzó aláírásgyűjtő ív után 1000 forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy a határidő után vitték vissza azokat. 2019-ben összesen kétmillió forintos büntetést szedtek be ilyen okból.

Összeállításunk elkészültéig, péntek 13 óráig a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk, a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Megoldás Mozgalom, a DKMSZ Párbeszéd, az LMP, a Második Reformkor Párt és a Momentum adta le az EP listáját.

A Mindenki Magyarországa Néppárt az utolsó pillanatig gyűjti az aláírásokat – mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Márki-Zay Péter, a párt elnöke. „Húszezer érvényes aláírás kell, és tudjuk, hogy az érvényteleneket kegyetlenül le fogják vonni ebből. Tehát minden egyes aláírás számít. Lehet, hogy egyetlen egy érvényes aláíráson múlik majd az, hogy meglesz-e a húszezer érvényes” – fogalmazott.

A kampányidőszak április 20-án kezdődött, az európai parlamenti és az önkormányzati választás június 9-én lesz.

Az utcákon péntek után is lehet majd aláírásgyűjtő standokat látni, ugyanis az önkormányzati képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb május 6., hétfő délutánig kell bejelenteni, a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat pedig csak május 7-ig kell leadni az ajánlásokkal együtt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »