Döbbenetes fenyítések egy érdi bölcsödében

Döbbenetes fenyítések egy érdi bölcsödében

Egy kisfiút babzsákkal fejbe dobott, egy kislány száját és az orrát pedig többször celluxszal leragasztott az egyik nevelő az Érdi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó bölcsődében. A bántalmazásokat állítólag a többi nevelő is végignézhette, de nem léptek közbe. Az érdi önkormányzat vizsgálatot indított és elküldte a nevelőt, büntetőeljárás indulhat az ügyben.

Az egyik édesanya kétségbeesetten fordult az Index szerkesztőségéhez azért, hogy az ügy ne maradjon büntetlenül. Állítása szerint a súlyos esetről minden gyermeket nevelő szülőnek tudnia kell. A gyermek anyja elmondta, hogy tavaly november 20-án a bölcsődében arról tájékoztatták, hogy kisfiát korábban bántalmazták.

A gyereket fejbe dobták egy babzsákkal, amit az intézmény több munkatársa is látott, de őket azóta sem vonták felelősségre. A kisfiút úgy megdobták, hogy

bevérzett a szeme, állítólag jegelték is.

A szülőt megnyugtatták, azonban arra intették, hogy kezelje bizalmasan az ügyet a bölcsőde jó hírnevének megőrzése érdekében. Az édesanya kérte, hogy adják ki számára az esetről készült iratokat, illetve fénykép- és kamerafelvételeket, de ezt szenzitív adatra való hivatkozással megtagadták.

Az anyuka elfogadhatatlannak érzi, hogy az igazgató és a gyermeknevelő csak 11 nappal az eset után értesítette őt. A gyermek a történtekkor nem töltötte be a harmadik életévét, így nem volt képes segítséget kérni, mert még nem tudott beszélni.

A bántalmazott gyermek édesanyja azt is elmondta a lapnak, hogy egy másik gyermeket állítólag korábban szintén többször bántalmaztak.

A kislány száját, orrát vagy az egész fejétcelluxszal ragasztotta be az egyik nevelő.

Mint kiderült, a nevelő idegileg labilis és nagyon ingadozó hangulatú volt, aki az agresszióját a gyermekeken vezette le. Végül az intézményvezető tett rendőrségi feljelentést, azonban a nevelő jogviszonyát nem azonnali hatállyal, hanem közös megegyezéssel szüntették meg.

A bántalmazott kisfiú édesanyja az Indexnek azt mondta, felháborítja, hogy hónapokig senki nem tett semmit, csak végignézte, ahogy szenvednek a gyermekek. Szerint a nevelők összejátszhattak, és az intézményvezetőnek csak napokkal később mondták el, mi történt a bölcsődében. Úgy tudni, a nevelők csak szóbeli figyelmeztetést kaptak.

Hírdetés

Végül az anyuka a városvezetés segítségét kérte az ügyben. Az alpolgármester és a polgármester az ügy kivizsgálásával a jegyzőt bízták meg, és harminc helyett hatvan napig tartott az eset felderítése. A nő azt állítja: „Mindent elsikáltak, mert félnek, hogy nyilvánosságra kerül az ügy. A bántalmazó nevelőt azért bocsátották el közös megegyezéssel, mert egy esetleges munkaügyi pernek a kimenetele kétséges lenne.”

Az érdi önkormányzat az Index megkeresésére a következőket közölte:

2023. november 9-én, egy csütörtöki napon a Pöttöm Sziget Bölcsőde egyik gondozója megdobott egy gyermeket vagy egy plüssel, vagy egy tenyérnyi méretű babzsákkal – a tárgyra az esemény tanúi eltérően emlékeznek. Az éppen szabadságon lévő intézményvezető november 13-án hétfőn értesült az ügyről a többi gondozótól. Az intézményvezető még aznap délelőtt rögtön vizsgálatot indított, meghallgatta a gondozónőket, és még hétfőn délelőtt tájékoztatta a Polgármesteri Hivatal Humán-Szolgáltatási Főosztály vezetőjét, illetve a szakterületért illetékes alpolgármestert, Tetlák Örsöt. Mindketten arra utasították, hogy az elkezdett tényfeltárás legyen alapos, mindenre kiterjedő, vegyen fel jegyzőkönyveket, és ezek birtokában, ezek alapján mindenképpen történjen meg a szülői kommunikáció. A vizsgálatok során derült ki, hogy ugyanez a dolgozó egy másik alkalommal celluxot ragasztott egy kislány szájára, amit egy másik gondozó rögtön eltávolított.

Az önkormányzat az anyuka állítására, miszerint közös megegyezéssel szüntették meg a nevelő jogviszonyát, azt válaszolta, a tettet elkövető gondozó közalkalmazotti jogviszonyát azonnali hatállyal, november 13-án megszüntették, és többé már nem engedték vissza dolgozni, nem mehetett a gyerekek közelébe.

A Polgármesteri Hivatal úgy tudja, hogy az intézményvezető minden nap bejárt a csoportba, személyesen figyelte meg a gyerekeket, hogyan hatott rájuk az eset. A szükséges bizonyítékok begyűjtése után az intézményvezető bejelentést tett a Család és Gyermekjóléti Szolgálatnál, illetve a rendőrségen, ahol nyomozás indult az ügyben, információink szerint azóta tanúmeghallgatások történtek.

November 20-án teljes körű tájékoztatást tartott az ügyről az intézményvezető a szülőknek.

A jegyző is átfogó vizsgálatot végzett az ügyben. Kiderült, hogy a tettet elkövető gondozóra a két ügyet megelőzően nem volt panasz, ellenben az utóbbi időben magánéleti problémái voltak.

A hivatali vizsgálat megállapította, hogy az intézményvezető alapos belső vizsgálatot végzett, jól járt el, amikor azonnal elbocsátotta a gondozót, és megtette a szükséges lépéseket (értesítette a fenntartót, a gyermekjóléti szolgálatot, bejelentést tett a rendőrség felé), ám a bölcsődei eljárásrend, protokoll tartalmaz hiányosságokat.

Ezért a polgármester 2024. április 16-án arra utasította az intézményvezetőt, hogy tökéletesítse az eljárásrendet, foglalja írásba a protokollt (mikor és hogyan kell a szülőket értesíteni, mit tegyenek a gondozók, ha ilyen esetet tapasztalnak, hogyan és milyen esetekben kell orvosi ellátást igénybe venni), azt a jövőben szigorúan tartassa be, illetve 15 napon belül tisztázza az iratbetekintés, illetve a postai küldemények átvételére vonatkozó belső szabályokat szakjogász bevonásával.

A hivatali vizsgálatot követően a szülő rendelkezésére bocsátották a bölcsődei jegyzőkönyvet, továbbá részletes írásbeli tájékoztatást kapott a szóba jöhető összes jogorvoslati lehetőségről.

Az önkormányzat azt is közölte a portállal, hogy a hivatal további egyeztetésre hívta az édesanyát,

de ezeken a szülő már nem kívánt részt venni, amit sajnálattal vettek tudomásul. Mint mondták, bár a szülőnek nézeteltérései vannak az intézményvezetővel, a kisfiú továbbra is a bölcsődébe jár. Ez arra utal, hogy a szülő bízik az intézményben.

Az Index úgy értesült, hogy a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat már megkereste a szülőket, továbbá a rendőrség nyomoz, tanúkat hallgatott meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »