Lengyelország meduplázná az új úszó LNG-terminál kapacitását

Lengyelország meduplázná az új úszó LNG-terminál kapacitását

Csehország és Szlovákia növekvő érdeklődése miatt Lengyelország kétszeresére növelné a balti-tengeri Gdanski-öbölbe tervezett úszó cseppfolyósított földgáz, vagyis LNG-terminál kapacitását – közölte héftőn a kelet-lengyelországi Lublinban a lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

Anna Moskwa a Három Tenger Kezdeményezés Önkormányzatainak második kongresszusán vett részt Lublinban. A kelet- és közép-európai térség energiabiztonságáról beszélve kulcsfontosságúnak  nevezte az észak-déli gázösszeköttetéseket.

Elmondta, hogy a témáról a lengyel kormány folyamatosan egyeztet a cseh és a szlovák partnerekkel.

Hírdetés

Az Európai Unió keleti részében fekvő 12 országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés keretében szervezett kétnapos, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és több térségbeli miniszter részvételével rendezett lublini konferencia fókuszában a térségbeli önkormányzati és infrastrukturális együttműködés áll.

A lengyel-szlovák összeköttetés elindítása már idén nyáron esedékes, akkor helyezik ugyanis üzembe a kétirányú szállítást lehetővé tevő, évi 4,7-5,7 milliárd köbméter kapacitású lengyel-szlovák interkonnektort.

Lengyelország április végétől nem fogad orosz gázt. A Gazprom orosz gázszállító vállalat április 27-től leállította lengyelországi szállításait, mert Varsó nem hajlandó rubelben fizetni értük. A lengyel kormány eredetileg az év végén tervezte a leválást az orosz gázbeszerzésekről, a PGNiG lengyel állami gázszállító ezért 2019-ben nem hosszabbította meg a szerződéseket.

Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy 15 milliárd köbméter, ennek egyharmadát hazai forrásokból elégíti ki. Az orosz gáztól való függetlenedést lehetővé teszi az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba juttató Baltic Pipe-vezeték októberre tervezett üzembe helyezése, valamint a balti-tengeri Swinoujsciében működő, egyebek között katari és amerikai LNG-t fogadó kikötő 2023-ra tervezett bővítése is.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »