Lengyel belügyminiszter: Európának magabiztos menedékjogi politikára van szüksége

Lengyel belügyminiszter: Európának magabiztos menedékjogi politikára van szüksége

Európa hajója süllyed, az uniós menedékjogi rendszer a migránsok újabb tömegeit vonzza, ezért a jelenséggel szembeni valódi harcra, magabiztos uniós menedékjogi politikára van szükség – jelentette ki szerdán a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kamiński belügyminiszter.

A tárcavezető abból az alkalomból nyilatkozott a Polskie Radio 24 közszolgálati hírrádiónak, hogy az Európai Parlament szerdán az uniós menekültügyi csomagról tárgyal, mely magában foglalja migránsok kötelező áthelyezését is a tagállamok között.

Lengyelország védi az Európai Unió külső határait, és elvárja, hogy az unió másutt is a határokat biztosító valódi lépéseket tegyen – utalt Kamiński a fehérorosz-lengyel határon át Európába irányuló migrációs nyomás elleni lengyel intézkedésekre.

Bírálta az egyes uniós tagállamokban, köztük Németországban érvényes menedékjogi rendszert, amely – mint mondta – a migránsok újabb hullámait vonzza.

A magas szociális juttatások rendszere, melyet ők integrációs programoknak neveznek, öngyilkos politika az EU számára”

– jelentette ki.

Európa hajója süllyed, el fog süllyedni a nagyszámú illegális bevándorló miatt”

Hírdetés

– figyelmeztetett Kaminski.

– fűzte hozzá.

A migránsok elosztását javasló országok „a problémát akarják megosztani” azokkal a tagállamokkal, amelyekben ez azért nem áll fenn, mert „asszertív (magabiztos) migrációs politikát folytatnak”

– mondta Kaminski.

Valódi harcot kell kezdeni az illegális bevándorlással szemben – sürgette, példaként említve az Egyesült Királyságot, amely Európán kívüli telepekre szállítaná a menedékjogi kérelem elbírálására váró külföldieket.

Csak az ilyen asszertív politika hozhat valódi eredményeket, és ilyen kell, hogy legyen az egész EU, egész Európa politikája”

– húzta alá a miniszter.

A lengyel kormány a külső uniós határok védelmére, a migráció okainak kezelésére helyezi a hangsúlyt politikájában.

Mateusz Morawiecki kormányfő múlt héten bejelentette: az Európai Tanács (ET) pénteki granadai értekezletén Varsó megvétózza az uniós migrációs paktumot. Lengyelország hétfőn Brüsszelben saját állásfoglalást terjesztett elő a granadai csúcs kapcsán, amelyben a PAP hírügynökség szerint azt javasolják, hogy az ET zárónyilatkozatában a migrációra vonatkozóan szerepeljenek hivatkozások az egyhangú uniós döntéshozatal és az önkéntesség elvére.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »