Lelőtték a Szakértők Tanácsának egyik tagját Iránban

Iránban lelőtték a Szakértők Tanácsa nevű politikai testület egyik tagját a síita ország északi részén lévő Mázenderán tartományban szerdán, a gyanúsítottat őrizetbe vették – jelentette az iráni IRNA állami hírügynökség.

Abbasz Ali Szolejmánit 230 kilométerre északra Teherántól, Babolszár városában lőtték le, a kórházban belehalt sebesülésébe.

Az iráni alkotmány értelmében a 88 tagú, vallástudósokból álló Szakértők Tanácsa jelöli ki legfőbb vallási és politikai vezetőjét, akit elvileg le is válthat.

Hírdetés

A 75 éves Szolejmáni korábban a zömében szunnita muszlimok lakta délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban egy ideig Irán de facto vezetője, Ali Hamenei ajatollah megbízottjaként működött, s ő vezette a politikai jelentőséggel bíró pénteki imákat is a tartomány székhelyén, Záhedánban.

A Pakisztánnal és Afganisztánnal is határos Szisztán-Beludzsisztán egyike Irán legszegényebb térségeinek, egyben a tavaly szeptemberben kitört, és azóta változó intenzitással folytatódó kormányellenes megmozdulássorozat egyik központja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »